Bondebrød (surdeigsbrød)
Bak et saftig surdeigsbrød med rugmel. Passer perfekt med brunost eller annet godt pålegg på.
Over 60 min
Avansert
Ingredienser:
Porsjoner
1 porsjon gir 2 stk.
- Dag 1 (surdeig):
- 25 g Gjær
- 3 dl Vann
- 3 dl Siktet rugmel
- Dag 2 eller 3:
- 25 g Gjær
- 0,5 g Solsikkeolje eller en annen nøytral olje
- 1 ss Salt
- 2 l Sammalt rug, fin
- 5 dl Hvetemel
- 7 dl Syrnet melk
Fremgangsmåte:
Dag 1:
- Begynn med surdeigen. Smuldre gjæren i en bolle. Varm vannet til 37 °C, hell det over gjæren og rør til den er oppløst.
- Bland i melet. Strø et tynt lag mel over deigen. Dekk bollen med et klede og la den stå i romtemperatur 1-2 døgn. Lar du deigen heve i 2 døgn, får den rikere aroma. Da kan du gjerne tilsette ytterligere 1/2 dl rugmel etter 1 døgn. Dag 2 eller 3:
- Varm syrnet melk og olje til 37 °C. Smuldre gjæren i en bakebolle. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst.
- Bland deretter i surdeigen og tilsett resten av væsken, litt om gangen.
- Arbeid inn saltet, rugmelet og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig i maskin eller for hånd til den slipper bollen.
- Tilsett mer hvetemel om nødvendig. Strø et tynt lag mel over deigen, dekk den med et klede og la den heve ca. 1 time. Elt deigen på bakebordet med resten av hvetemelet.
- Form 2 runde brød. Legg brødene på en smurt plate, prikk med en gaffel og la dem heve under klede ca. 30 min. Varm ovnen til 250°C. Senk varmen til 200°C, i det du setter inn brødene. Stek i ca. 45 min. La brødene avkjøles på rist under et klede hvis du vil ha myk skorpe. 3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Gulost på brødskiven med et glass melk til gir deg 2 av 3 om dagen.