Tips til deg som bruker dagsmenyene
Med disse tipsene kan du på en enkel måte spise både sunt og variert, også på de dagene hvor du ikke bruker menyene.
Dagsmenyene gir deg et enkelt, variert og sunt kosthold. De er laget på bakgrunn av helsemyndighetenes anbefalinger for kosthold ernæring og fysisk aktivitet. Menyene er også tilpasset ditt ønske om å beholde vekten, gå ned i vekt eller opp i vekt. Nøkkelen her er å balansere forholdet mellom kaloriinntak og energiforbruk.
Generelle tips:
- Om du varierer mellom de ulike menyene, påleggene og mellommåltidene, kan du dekke anbefalt inntak av vitaminer og mineraler.
- For å dekke væskebehovet må du legge til vann som tørstedrikk og eventuelt sukkerfri kaffe, te, saft eller brus.
- Dagsmenyene er kun et forslag, og er ikke nødvendigvis tilpasset det hver enkelt liker å spise. Du kan gjerne bruke menyen som et utgangspunkt, og variere med ingredienser du liker bedre. Bare vær bevist på kaloriinnholdet i det du bytter ut.
- Legges det til noe som ikke står i menyen, må noe annet med tilsvarende kaloriinnhold kuttes ut.
- Behovet for antall måltider og når på døgnet man spiser er individuelt. Hvis du syns det blir for hyppige måltider kan du for eksempel inkludere et av mellommåltidene til frokosten.
- For å klare å opprettholde et sunt og variert kosthold gjennom resten av uken kan du ha dette i bakhodet:
- Vær bevisst på å inkludere frukt og grønt i alle dagens måltider. Spis minst 5 porsjoner (á 100 g) hver dag.
- Velg alltid grove kornprodukt så du får i deg nok fiber og fullkorn.
- Innta 3 porsjoner med melk og meieriprodukter hver dag. Velg gjerne magre produkt for å redusere inntaket av mettet fett, og meieriprodukt som er tilsatt vitamin D, spesielt på vinterhalvåret.
- Vær bevist på mengde og typen pålegg du velger. Her er det lurt å variere for å sikre at du får i deg alle næringsstoffene du trenger.
- Spis fisk 2-3 ganger i uken, og da gjerne fet fisk minst en gang. Fisk er også ypperlig som pålegg for deg som ikke klarer å få i deg nok via middagen.
- Velg magert kjøtt og kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt, maks 500 g i uken. Vær obs på at dette også ofte inntas som pålegg.
- Begrens inntaket av sukkerholdige produkter.
- Dersom du skal ned i vekt og går på et veldig lavt energiinntak kan du ha behov for en multivitamin- og mineraltablett i perioder, særlig hvis det ikke er tilstrekkelig variasjon i kostholdet.
- For alle voksne, uansett alder og kroppsstørrelse, anbefales minst 30 minutter fysisk aktivitet om dagen. Dette på grunn av den positive effekten dette har på helse og overskudd i hverdagen.
- Det er lov å skeie ut! Finn en dag i uken, f.eks lørdag hvor du kan unne deg noe ekstra godt. Her er det derimot lurt å tenke på mengder. Vær obs på at energien skal erstatte noe i menyen og ikke komme i tillegg.