Mangler du vitamin B12?
Det finnes mange ulike typer B-vitaminer. Vitamin B12 er vannløselig og kan ikke lages i kroppen, det er derfor viktig at vi får tilstrekkelige mengder av dette vitaminet via kosten. Melk og meieriprodukter er en god kilde til flere B-vitaminer, blant annet vitamin B12, også kalt kobalamin.
Hvor mye vitamin B12 trenger jeg?
Hvor mye vitamin B12 vi trenger er avhengig av alder.
- Barn opp til 10 år trenger fra 1,5-2,5 mikrogram (µg)
- Ungdom fra 11-17 år trenger 3-4 µg
- Voksne menn og kvinner trenger 4 µg
- Gravide har litt økt behov, og trenger 4,5 µg
- Ammende har et økt behov, og trenger 5,5 µg
Hvor finner jeg vitamin B12?
Vitamin B12 finnes i hovedsak i animalske matvarer. Lever, okse- og svinekjøtt, egg, melk og meieriprodukter, samt fisk og skalldyr er gode kilder. Sjøgress og alger inneholder en blanding av aktiv og biologisk inaktiv B12, og det er derfor usikkert om en slik kilde er tilstrekkelig.
Slik får du nok vitamin B12
Eksemplene tar utgangspunkt i behovet for voksne kvinner og menn (4 µg).
Eksempel 1:
- 1 glass melk (2 dl): 1 µg
- En liten yoghurt (125 ml): 0,5 µg
- To brødskiver med gulost (20 g): 0,5 µg
- En brødskive med egg og reker: 2 µg
Eksempel 2:
- 1 glass melk (2 dl): 1,0 µg
- 1 brødskive med makrell i tomat: 3,0 µg
Eksempel 3:
- Stekt karbonadedeig (100 g): 2 µg
- 1 glass melk (2 dl): 1 µg
- En liten yoghurt (125 ml): 0,5 µg
- To brødskiver med gulost (20 g): 0,5 µg
Hvorfor trenger jeg vitamin B12?
Vitamin B12 er et livsnødvendig vitamin, som er viktig for normal nervefunksjon og dannelse av arvestoff (DNA) og blodceller - spesielt røde blodceller. B12 er også viktig for omsetningen av fett, karbohydrater og protein i kroppen.
Har jeg mangel på vitamin B12?
Kroppen vår kan lagre 2-5 milligram (2000-5000 µg) B12, mens det daglige tapet kun er på 0,1%. Det betyr at det tar lang til å utvikle en mangeltilstand på B12, og symptomer på mangeltilstanden sees først etter flere år med utilstrekkelig inntak eller ved nedsatt absorbsjon i tarmen.
Utilstrekkelig inntak via kosten er uvanlig i Norge, men man ser det blant annet hos veganere og vegetarianere som ikke spiser kjøtt, meieriprodukter eller egg, og samtidig ikke tar tilskudd av B12. Spedbarn og barn som vokser opp med foreldre som fører denne livsstilen er også en utsatt gruppe. Hos eldre kan ensidig kosthold og dårlig appetitt føre til at det langsomt utvikles en mangeltilstand over tid.
Mangel på vitamin B12
Manglende opptak av vitamin B12 forekommer hos de som har ulike mage- og tarmsykdommer. Tidlig i utviklingen av vitamin B12-mangel er det ingen symptomer. Etter hvert kan en mangeltilstand føre til feil i produksjonen av røde blodlegemer, som videre medfører at blodprosenten vil synke. Symptomer som følge av dette kan være blekhet, slapphet og tretthet. B12-mangel kan også skade nervesystemet og gi nedsatt følsomhet i huden, balanseproblemer og noen studier knytter også mangeltilstanden mot utvikling av demens. Andre symptomer som kan oppstå er betennelse i tunge og munnviker.
Kan jeg få for mye vitamin B12?
Norske myndigheter har ikke angitt noen øvre grense for inntak av B12, da det ikke finnes tilstrekkelig data på dette området. Det er ikke noe som tilsier at inntak opp til 100 µg daglig via kost/kosttilskudd utgjør noen helserisiko.
Ernæringsrådgiverens tips
Spiser du lite eller ikke kjøtt kan du ha utfordringer med å få nok vitamin B12. Bruker du meieriprodukter og egg kan du enklere klare å få nok av vitaminet selv uten kjøtt i kostholdet!
Fakta
Daglig anbefalt inntak av vitamin B12 (NNR 2023):
- Barn opp til 10 år: 1,5-2,5 mikrogram (µg)
- Ungdom fra 11-17 år: 3-4 µg
- Voksne menn og kvinner: 4 µg
- Gravide: 4,5 µg
- Ammende: 5,5 µg
KILDEHENVISNINGER
- Norsk Helseinformatikk, (2015) Vitamin B12 mangel.
- Nordic Nutrition Recommendations 2012. Integrating nutrition and physical activity. 5th edition. Norden.
- NNR2023: Blomhoff, R., Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldorsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H.M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Thorsdottir, I. and Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023.