Vaniljesaus (Crème Anglaise)
Crème Anglaise er det franske navnet på vaniljesaus. Denne klassiske sausen må ikke forveksles med den man kan kjøpe ferdig. En liten smaksprøve, og man forstår at dette er et fornemt følge til både mørke sjokoladedesserter og bærpaier.
Under 20 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
- 6 stk Eggeplomme
- 120 g Sukker
- 5 dl Helmelk
- 1 stk Vaniljestang
Fremgangsmåte:
- Ha eggeplommene i en bolle, og pisk dem sammen med ca en tredjedel av sukkeret til eggedosis.
- Ha melken i en tykkbunnet kjele og strø resten av sukkeret jevnt over melken. Da legger sukkeret seg som en hinne i bunnen av kjelen.
- Splitt vaniljestangen på langs og skrap frøene ut av vaniljestangen og tilsett både frø og stang i melken. Kok opp melken uten å røre i kjelen (sukkerhinnen forhindrer melken i å brenne seg fast).
- Hell den kokende melkeblandingen over eggedosisen under konstant pisking.
- Hell alt tilbake i kjelen og varm blandingen forsiktig opp over lav varme og under konstant omrøring. Sausen skal holde en temperatur på ca 80 °C. Den skal være så tykk at den dekker baksiden av en tresleiv.
- Ta opp vaniljestangen og avkjøl sausen. Rør av og til, slik at det ikke danner seg snerk, eller dekk eventuelt til med plastfolie.
- Sausen kan serveres både lun og avkjølt. Sausen er holdbar i ca to dager i kjøleskap.