Ostesufflé
En høy og luftig ostesufflé er alltid hyggelig å imponere gjestene med. Men du, husk at det er gjestene som skal vente på ostesuffleen og ikke omvendt.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
- 4 ss Smør
- 6 ss Hvetemel
- 4,5 dl Helmelk
- 1 ts Salt
- 0,5 ts Malt muskat
- 450 g Vellagret ost revet
- 7 stk Egg
- 1 ss Smør eller olje
Fremgangsmåte:
- Sett ovnen på 180 °C.
- Smelt smøret ved middels varme i en mellomstor kjele. Tilsett hvetemel og rør godt sammen.
- Spe med melk under omrøring. Rør til sausen får en glatt og tykk konsistens. Pass på at du rører godt i bunnen av kjelen slik at sausen ikke brenner seg fast.
- La sausen småkoke under omrøring i 5-7 minutter.
- Tilsett revet ost og rør til den er smeltet. Ta kjelen av platen og la sausen stå i et par minutter til den har kjølnet litt. Smak til med salt og muskatnøtt.
- Skill eggene. Rør eggeplommene inn i ostesausen.
- Stivpisk eggehvitene i en ny bolle før du skjærer de forsiktig inn i ostesausen med en slikkepott eller en skje. Her er det viktig å være forsiktig så du ikke mister luftigheten i eggehviten, det er her hemmeligheten til en god sufflé ligger.
- Pensle eller spray en suffléform (ca 2,5 liter) med fett.
- Hell røren i formen og stek suffléen på nest nederste rille i ovnen i ca 50 minutter. Ikke åpne døren før steketiden er over, da kan suffléen falle sammen.
- Server med en grønn salat og godt brød. Kokkens tips:Ostesuffleen faller fort sammen, så den bør serveres straks den er tatt ut av ovnen. Det er bedre at gjestene venter på suffleen, enn at suffleen venter på gjestene.