Hollandaisesaus
Hollandaisesaus passer perfekt til fisk, dampede grønnsaker som asparges eller brokkoli, eller til eggeretter og skalldyr.
20-40 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
- 200 g Usaltet meierismør
- 0,5 dl Hvitvin
- 2 ss Hvitvinseddik
- 1 ss Sjalottløk
- 4 stk Hel hvit pepper
- 3 stk Eggeplomme
- 1 ss Sitronsaft
- 1 ss Bladpersille
Fremgangsmåte:
- Smelt smøret i en kjele ved middels varme og sett det til side.
- Knus pepperkornene grovt med en morter, finhakk sjalottløk og bladpersille.
- Lag krydderreduksjon: Bland tørr hvitvin, hvitvinseddik, sjalottløk og pepper i en kjele. Kok opp og la væsken koke inn til det er igjen ca 1-2 ss (5-10 minutter). Sil væsken over i en bolle (Obs! den må tåle varme).
- Ta frem det smeltede smøret. Det har skilt seg (det klaret smøret ligger som et gjennomsiktig lag øverst, mens melken ligger på bunnen i kjelen). Øs forsiktig ut det klarede smøret. Melkerestene skal ikke benyttes.
- Sett bollen med krydderreduksjonen i vannbad. Kokkens tips:Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet. Innholdet i bollen varmes da opp av dampen fra det kokende vannet.
- Tilsett eggeplommene til krydderreduksjonen, mens du visper kraftig. Fortsett å vispe til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne. Tilsett så det klarede smøret i en tynn stråle, fortsatt under konstant visping. Dette vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens.
- Ta bollen opp fra vannbadet og tilsett sitronsaft, nykvernet salt og hvit pepper og finhakkede persilleblader etter smak. Servér straks.