Aslaugs gomme
Gomme, eller gome som det også kalles, er en gammel og tradisjonsrik rett som ofte ble brukt til fester som bryllup eller til jul. Du kan bruke det som pålegg til lefse, brød eller vafler.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
- 1 l Helmelk
- 100 g Ekte geitost
- 2 dl Syrnet melk
- 2 ss Semulegryn
- 0,5 dl Lettmelk
- 1 ts Malt anis
- 1 dl Rosiner
Fremgangsmåte:
- Kok opp helmelken.
- Riv geitosten og la den smelte i den varme melken.
- Rør inn surmelk og gi det et oppkok under omrøring slik at melken skiller seg. La dette koke videre i 2 timer slik at væske fordamper og gommen blir tykkere.
- Visp sammen semulegryn og lettmek til en glatt jevning og rør det godt inn i gommen.
- Smak til med malt anis og avkjøl.
- Dryss på rosiner og server kald gomme til vafler og lefser.