Søst
Søst ble ofte brukt som tilbehør til lefser, flatbrød eller vafler men smaker også godt på en brødskive.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
- 400 g Sukker
- 4 l Helmelk
- 1 l Syrnet melk (f. eks. kefir)
- 3 dl Seterrømme
- 2 stk Eggehvite
- 2 ss Eddik, 7 %
- 3 ss Hvetemel
- 1 ss Malt kanel
- 1 dl Rosiner
Fremgangsmåte:
- Brun sukkeret i kjelen som søsten skal kokes i. Ta det så av platen og avkjøl litt. Spe med helmelk og kok opp under omrøring.
- Bland sammen kefir, seterrømme, eggehviter og eddik og hell dette i den varme melka. La alt småkoke ca 2 timer. Rør litt av og til så det ikke svir seg.
- Ta av litt myse, avkjøl dette og bland med hvetemel, ca. 3 ss til jevning. Hell jevningen tilbake i massen og rør til den er passe tykk. Nå skal det ikke røres mer enn høyst nødvendig.
- Servér med kanel og rosiner etter smak.
- Søst brukes for eksempel som tilbehør til lefser, flatbrød eller vafler.