Lær å lage smør
Smør er en viktig del av vår matkultur. For mer enn hundre år tilbake var smør et av de viktigste betalingsmidlene vi hadde. Skattereformen av 1617 var slik at de betalte sin skatt i smør. Smør er også i dag "gull som glimrer". Kan du tenke deg noe så herlig som nykjernet smør på rykvarme maiskolber eller nybakt brød?
Du velger selv om du vil lage smøret av kremfløte eller seterrømme. Rømme vil gi smøret en litt syrligere smak.
Ingredienser
2 pakker kremfløte eller seterrømme (6 dl)
¼ teskje salt (hvis du ønsker saltet smør)
Utstyr
- Kjøkkenmaskin med visp, eventuelt håndmikser
- Dørslag eller sikt
- 2 bakeboller
- Kjøkkenhåndkle
Fremgangsmåte
Hell fløten eller rømmen over i en bolle. Finn frem en kjøkkenmaskin eller en elektrisk visp. Du kan eventuelt dekke bollen med plastfolie eller liknende for å minimere søl. Pisk på medium-høy fart til fettet og kjernemelken er separert (bilde 1). Dette tar cirka fem minutter hvis du bruker fløte, og litt lenger tid hvis du bruker rømme. Sett dørslaget eller sikten over en bakebolle og legg et kjøkkenhåndkle i dørslaget/sikten.
Hell den ferdigpiskede massen over sikten/dørslaget for å skille smøret og kjernemelken. Bruk kjøkkenhåndkledet til å presse sammen smøret så mest mulig av kjernemelken presses ut. Da går neste steg lettere.
Ha smørklumpen over i en ren bolle med kaldt vann. Vask smøret godt ved å kna det i vannet med rene hender eller engangshansker. Vaskingen skal gjøre at så mye som mulig av kjernemelken blir presset ut av smøret. Bytt vann flere ganger, helt til vannet forblir klart når du knar smøret. Ønsker du usaltet smør, er du nå ferdig, men mange vil foretrekke å tilsette salt og eventuelt krydder eller urter for å gi smøret mer smak.
Med smøret i bollen eller på en fjøl, dryss over cirka ¼ teskje salt. Elt inn saltet med rene hender slik at det blir jevnt fordelt i smøret (bilde 2). Smak til om du trenger mer salt. Nå kan du også tilsette krydder eller urter dersom du ønsker det (se tips for smakstilsetting under). Denne oppskriften gir cirka 3 dl smør, altså halvparten av mengden fløte/rømme du startet med. Smøret holder seg cirka to uker i kjøleskap, og to måneder i fryseren.
Lag din personlige vri på smøret
I butikken får vi kjøpt mange typer smaksatt smør. Hvitløkssmør er kanskje varianten flest kjenner til.
Etter at smøret er vasket kan du kna inn salt med rene hender.
Nå som du har laget ditt eget smør er det mye forskjellig du kan tilsette for å få akkurat den smaken du vil. Det enklest er å tilsette ingredienser når smøret er romtemperert, samtidig som du knar inn saltet. Eksempler på urter og krydder du kan smaksette smøret med er:
- Hvitløk
- Basilikum
- Chili
- Persille
- Grillkrydder
I tillegg til forskjellige smaker kan smøret ditt også lages i ulike former. Ha smøret i plastfolie og rull det til en pølse. Etter at smøret er kjølt ned kan du skjære det i fine skiver som ser ekstra delikate ut når du skal servere hjemmelaget smør til gjestene dine.
Fakta
Hva er smør og kjernemelk?
Når fettet i fløte eller rømme blir konsentrert, blir det til smør. Dette kalles kjerning. Mesteparten av smøret som selges i Norge er laget på fløte. Benyttes rømme som utgangspunkt får smøret en litt syrligere smak og ofte selges dette som gourmetsmør. Definisjonen på smør er at det kun er laget av ett rent meieriprodukt. Tilsettes olje, kalles produktet margarin. Når fløten er kjernet til smør får vi et biprodukt som kalles kjernemelk. Kjernemelken er næringsrik og inneholder protein, laktose og enkelte vitaminer og mineraler. Kjernemelken kan drikkes eller brukes i bakst og matlaging.
Les mer om smør og kjernemelk i Meierileksikonet.