YOGHURT_BAER_NOETTER

Slik lager du din egen yoghurt

Hjemmelaget yoghurt smaker nydelig og er ikke så vanskelig å lage som du kanskje tror. Alt du trenger for å komme i gang er melk og noen skjeer yoghurt.

Du kan lage yoghurt av lettmelk eller helmelk avhengig av hvor fyldig yoghurt du ønsker.

Ingredienser:

1 liter melk

3 ss yoghurt naturell

Utstyr

Kjele

Termometer (gjerne digitalt)

Glass med lokk (for eksempel godt rengjorte syltetøyglass)

Ovn (eller eventuelt en yoghurtmaker)

Fremgangsmåte

  1. Varm opp melken i en kjele under stadig omrøring til den når 82 °C. Bruk gjerne et digitalt termometer. Når du varmer melken vil noen av proteinene endre struktur og dette vil bidra til at yoghurten du lager får en tykkere konsistensen.
  2. Ta kjelen av platen og la melken kjøle seg ned til 42 °C. TIPS: For å kjøle ned melken raskere kan du fylle vasken med kaldt vann og sette kjelen der.
  3. Varm opp stekeovnen til 40 °C.
  4. Tilsett om lag 3 spiseskjeer yoghurt og pisk dette godt inn i melken. Fyll så blandingen over i rene syltetøyglass, eller lignende. Skru igjen og plassér yoghurtglassene midt i ovnen i om lag 7-10 timer. Jo lengre yoghurten står jo syrligere blir den, smak deg frem og ta glassene ut av ovnen når du er fornøyd. NB: Ikke rør unødvendig i yoghurten, da blir den mer flytende.
  5. Sett yoghurtglassene i kjøleskapet. La dem stå kaldt i om lag 6-12 timer slik at yoghurten tykner. Nå kan du røre i yoghurten slik at den får en jevnere konsistens. Yoghurten holder seg god i minst 7 dager forutsatt at alt utstyr som er brukt er rent.

Ønsker du en tykkere yoghurt (som gresk yoghurt) kan du fjerne noe av væsken (mysen) ved å sile yoghurten gjennom for eksempel et kaffefilter. Dette kan ta en 1-2 timer så du kan med fordel sette det i kjøleskapet. Mysen som renner av, kan for eksempel brukes i brødbakst.

Smarte triks når du lager din egen yoghurt

Det er flere ting det er lurt å tenke på når du skal i gang med å lage yoghurt. Det er for eksempel lurt å velge melk og yoghurt med god holdbarhet. Da vil også din hjemmelagede yoghurt få bedre smak og holdbarhet. Ved å prøve deg frem og tilsette ulike yoghurttyper kan du oppnå ulik smak på yoghurten. Alternativt kan du kjøpe noe som kalles yoghurtstarter, som er en tørket blanding av levende yoghurtbakterier.

Ta gjerne vare på et par spiseskjeer av yoghurten du har laget. Denne kan du bruke neste gang du vil lage enda mer deilig yoghurt. Gjør du dette hver gang du lager yoghurt trenger du kun å kjøpe inn melk når du skal lage yoghurt. Bare vær oppmerksom på at "yoghurt-skvetten" ikke skal oppbevares for lenge før du bruker den, da den kan bli dårlig over tid. La det derfor ikke gå mer enn ca. 10 dager før du bruker den. Da er det bedre å fryse ned en liten mengde (en halv desiliter) av den nylagede yoghurten med det samme. Dette er et godt tips om du for eksempel skal på ferie, og ønsker å holde yoghurten i live.

Hvis du ønsker å tilsette frukt, bær, sukker eller annen søtning kan dette gjøres før du setter yoghurten i kjøleskapet. Da vil yoghurten virke litt tynnere enn du kanskje ønsker, men den vil tykne etter noen timer i kjøleskapet. Alternativt topper du bare yoghurten med det du ønsker når du skal spise den.

Synes du det er gøy å lage yoghurt og har tenkt å gjøre det ofte, kan et siste tips være å investere i en yoghurtmaker. En slik maskin lager yoghurt i små glass og gir deg god kontroll på temperaturen.

Og dette bør du ikke gjøre..

Det er ikke vanskelig å lage yoghurt, men det er noen ting du bør unngå:

  • Pass på at melken ikke koker når du varmer den opp. Da kan yoghurten nemlig bli kornete. Yoghurten kan også bli kornete om du tilsetter kommersiell yoghurt som er tilsatt for eksempel gelatin.
  • Ikke tilsett for mye yoghurt til melken – da vokser bakteriene dårligere.
  • Ikke rør i yoghurten under syrningen (ved 40 grader). Da forstyrrer du yoghurtbakteriene slik at yoghurten blir rennende.
  • Husk god hygiene når du lager yoghurt!

Slik kan du bruke yoghurten

Yoghurten kan du spise som den er eller toppe den med müsli, nøtter, bær, oppkuttet frukt eller for eksempel honning eller litt syltetøy.

Ellers passer yoghurt ypperlig til smoothies og er veldig godt i kalde sauser og dipper og er en selvsagt ingrediens i tzaziki.

Yoghurt kan fint erstatte rømme i de fleste retter. Bruker du yoghurt i vafler og bakst får du er du nesten garantert et saftig resultat.

Fakta

Hva er yoghurt?

Yoghurt er et meieriprodukt laget av melk tilsatt yoghurtbakterier, Streptococcus termofilus og Lactobacillus bulgaricus. Når bakteriene vokser i melken omdanner de noe av laktosen til melkesyre. Slik blir produktet gradvis surere.

Endel yoghurter i butikkene er også tilsatt melkepulver for å gjøre den tykkere og noen yoghurttyper som for eksempel gresk yoghurt, er filtrerte for å fjerne noe av væsken (myse).

Dette påvirker smaken av hjemmelaget yoghurt

Smaken på din hjemmelagde yoghurt vil likne yoghurten du tilsatte melken. Avhengig av hvor lenge yoghurtbakteriene får syrne melken vil du selv kunne bestemme om resultatet blir mildt eller syrligere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.