Yoghurt er ingen sukkerbombe for barn
Barneyoghurt inneholder i motsetning til hva mange tror mindre sukker enn de fleste andre fruktyoghurter. Yoghurt gir barna jod, kalsium og flere andre næringsstoffer de trenger, og bidrar ikke med mye tilsatt sukker i kostholdet til norske barn.
En del norske barn får i seg mer sukker enn ønskelig. Dette gjelder i større grad barn i skolealder enn de som går i barnehagen. Da er det viktig å se på hvor barna får sukkeret fra, og prøve å få barna til å spise mindre av de største sukkerkildene i kostholdet.
Kostholdsundersøkelsen Ungkost fant at blant 4-åringer kom 70 % av sukkeret fra matvarer som bidrar med lite viktige næringsstoffer, som godteri, kaker, saft og brus. Kun 11 % av sukkerinntaket til 4-åringene kom fra yoghurt .
For 2-åringene fant kostholdsundersøkelsen Småbarnskost at yoghurt sto for 23 % av tilsatt sukker. Dette kan virke høyt, men barn i denne alderen har i utgangspunktet et lavt inntak av tilsatt sukker, og yoghurt er en av få matvarer med tilsatt sukker som barna spiser jevnlig.
Fakta: Hvor får norske barn sukker fra?
Inntaket av tilsatt sukker blant barn i barnehagealder er naturlig nok lavere blant de minste barna som spiser mindre mat med tilsatt sukker.
Sukkerinntaket til norske 2-åringer er lavt, på 4,6 % av energien
• 49 % fra søte drikker, syltetøy, kaker og godteri
• 23 % fra yoghurt
Sukkerinntaket til norske 4-åringer er på 8,6 % av energien
• Over 60 % kommer fra godteri, kaker, saft og brus
• 11 % kommer fra yoghurt
Barn i skolealder får i seg noe mer tilsatt sukker enn anbefalt.
Sukkerinntaket til norske 9-åringer er på 12 % av energien
• 75 % kommer fra godteri, kaker, saft og brus
• 6 % kommer fra yoghurt
Sukkerinntaket til norske 13-åringer er på 12 % av energien
• Over 80 % kommer fra godteri, kaker, saft og brus
• 5 % kommer fra yoghurt
Barn og voksne anbefales å få maks 10 energiprodusent fra tilsatt sukker i kostholdet.
Barneyoghurter inneholder mindre sukker
Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av tre porsjoner melk og meieriprodukter hver dag, også for barn. To av tre porsjoner anbefales å være melk eller yoghurt.
Småbarnsfamilier og barnehager anbefales å velge naturell yoghurt, eller yoghurter som inneholder maksimum 4 % tilsatt sukker. Da får barna i seg lite sukker, men mye god næring. Kvarg, som Kesam er også et godt alternativ.
Naturell yoghurt er uten tilsatt sukker og er et godt valg til barn. De fleste av yoghurtene som er spesielt beregnet til barn inneholder også mindre tilsatt sukker enn vanlig fruktyoghurt. Flertallet av barneyoghurtene i Norge inneholder rundt 2-4 % tilsatt sukker, og noen er uten tilsatt sukker eller kunstig søtning.
Yoghurt gir mange næringsstoffer
Noen småbarnsforeldre opplever at barnehagen ikke tillater yoghurt i matpakken. Dette bygger i stor grad på misforståelser rundt sukkerinnholdet i yoghurt. Yoghurt inneholder naturlig sukker, og noen varianter inneholder også noe tilsatt sukker, men er samtidig også en kilde til næringsstoffer.
Yoghurt inneholder naturlig sukker i form av laktose, i tillegg til kalsium, jod, proteiner, magnesium fosfor og B-vitaminer – næringsstoffer barna trenger for å vokse og utvikle seg. Mange barn er småspiste i perioder, men glad i yoghurt. Yoghurten kan derfor være en kjærkommen kilde til energi og næringsstoffer til små barn.
I de nasjonale faglig retningslinjene for mat og måltid i barnehagen trekkes det frem at yoghurt gjerne kan serveres sammen med bær eller korn, som dipp til grønnsaker og frukt eller i smoothie.
Les mer: Hvordan begrense sukkerinntaket hos små barn?
Naturlig og tilsatt sukker i yoghurt
Det er ikke alltid like lett å lese på et produkt hvor mye sukker som er tilsatt. Dette gjelder også for yoghurter hvor det oppgis total mengde karbohydrater, og i tillegg informasjon om andelen sukkerarter. I yoghurt er det alltid laktose (melkesukker), et sukker som finnes i melk fra naturens side. Det er cirka 4,5-5 gram laktose per 100 gram yoghurt. Inneholder en yoghurt mer sukkerarter enn dette, er det sukker som er tilsatt produktet for en søtere smak.
Yoghurt er tilsatt sukker for å gi en rundere smak på produktet, da det har en syrlig smak. Det er det tilsatte sukkeret helsemyndighetene ønsker at vi skal redusere inntaket av, fordi dette ikke bidrar med annet enn energi.
Ernæringsrådgiverens tips
En yoghurt om dagen er det fint plass til i kostholdet til de små barna. Yoghurt naturell eller barneyoghurt er gode valg. Barneyoghurten inneholder faktisk minst sukker av fruktyoghurtene på markedet, og gir barna flere næringsstoffer de trenger.
Barn kan spise en yoghurt om dagen
Barn kan trygt spise et beger yoghurt om dagen. En del barn er imidlertid veldig glad i melk og yoghurt, og inntaket bør derfor ikke overdrives. Blir inntaket av en matvaregruppe for høyt kan det bidra til at barna får et lite variert kosthold. Helsedirektoratet anbefaler å holde inntaket av melk og meieriprodukter til inntil 5 desiliter om dagen for små barn, for å sikre at barna får alle næringsstoffene de trenger. Hovedårsaken til dette er at melk og yoghurt ikke er noen god kilde til jern, og at man derfor må spare litt plass i magesekken til andre mer jernrike matvarer.
Kan barn spise yoghurt med kunstig søtning?
Noen yoghurter er tilsatt kunstige søtningsstoffer i stedet for sukker. Dette kan være et fint alternativ for mange, men for barn under 3 år anbefales det ikke å bruke kunstige søtningsstoffer som et føre-var-prinsipp.
Yoghurt naturell uten tilsatt sukker er sunt og godt valg, også til barn. Se våre beste tips til toppinger som smaker nydelig til en skål yoghurt naturell.
KILDEHENVISNINGER
- Småbarnskost 3 - Landsomfattende undersøkelse av kostholdet til 2-åringer i Norge, 2020
- Ungkost 3 - Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant 4-åringer i Norge, 2016
- Ungkost 3 - Landsomfattende kostholdsundersøkelse blant elever i 4. -og 8. klasse i Norge, 2015
- Helsenorge.no - Mat og drikke for barn
- Kostråd for god helse og gode liv. Kostråd for befolkningen, Helsedirektoratet, 2024
- Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltid i barnehagen. Helsedirektoratet