Barn som skal spise
.../Kosthold og helse/Gravide og ammende/Kosthold for barn 0-3 år

Hvordan får jeg barnet mitt til å spise?

Har du et barn som pirker i maten, som kun vil spise pasta eller som nekter å prøve ny mat? Dette er frustrerende, men ganske normalt og det finnes heldigvis noen gode råd du kan prøve for at barnet ditt skal få i seg næringsstoffene det trenger.

Når barn ikke vil spise er det lett å bli stresset, og måltidene kan oppleves vanskelige for både barn og voksne. Husk at det er helt normalt at barn i perioder har dårlig matlyst og at matpreferanser kan forandre seg over tid.

Hvor mye mat et barn trenger varierer og er avhengig av blant annet alder, aktivitetsnivå og kjønn. Det er ingen grunn til bekymring hvis barnet vokser som det skal, sover godt og i tillegg orker å være i normal aktivitet.

Hvorfor spiser barnet lite mat?

Hva barnet foretrekker av mat kan endre seg over tid, og selv mat som var favoritten i tidlig alder kan plutselig havne i nei-bunken.

Har barnet spist mye til ett måltid, spiser det ofte mindre til neste måltid. Hvis måltidene i tillegg kommer for hyppig, blir det liten tid til å bli ordentlig sulten. Prøv derfor å holde på en rutine med jevnlige måltider hver 3. time som frokost, lunsj, middag og ev kveldsmat.

Les mer: Hva er sunn mat for små barn?

Noen barn har perioder der de ikke vil spise middag, eller kun vil spise et bestemt pålegg. Prøv å ikke gjøre for stort poeng ut av dette, så går det gjerne over. For eldre barn kan det å få være med å velge maten og gjerne tilberede den gjøre at matlysten øker.

Sykdom vil i mange tilfeller også gjøre at barn får dårligere appetitt. Etter en kort sykdomsperiode vil normalt sett barnet spise som vanlig igjen, og det er derfor sjelden noe å bekymre seg over.

Nok næring til små barn

Barn trenger næringsrik mat i passe mengde. Det er altså ikke bare viktig hvor mye barnet spise. Vel så viktig er det at maten er satt sammen av alle de næringsstoffene barnet trenger. Gir du barnet forskjellig type mat så vil innholdet av næringsstoffer også variere. Ikke fyll små mager med mat som ikke gir kroppen annet enn tomme kalorier.

Les mer: Derfor kan du med fordel gi yoghurt til de minste

Husk at barnet selv velger hvor mye det vil spise, men det er du som bestemmer hvilken mat barnet skal tilbys. Unngå å lokke eller presse barnet til å spise dersom det ikke vil. Prøv også å la være å snakke om hva det spiser, og ikke spiser. Spør heller om maten var god og gi barnet tid til å venne seg til ny mat.

Melk og meieriprodukter er næringstette matvarer

Barn kan få kumelk fra 1 års alder og om lag 5-6 dl melk er passe mengde. Helsemyndighetene anbefaler et daglig inntak av tre porsjoner magre meieriprodukter. Melk gir barna viktige næringsstoffer som kalsium, proteiner, vitamin B12 og jod.

Les mer: Hva slags type melk bør barna få?

Hvis du er bekymret for at barnet får i seg for lite mat kan det være en idé å gi næringsrik drikke som melk og smoothie mot slutten av måltidene. Likevel må du huske at melk gir god metthetsfølelse, så pass på at barnet ikke drikker seg så mett at det ikke orker annen mat. Barnet bør heller ikke drikke energirik drikke mellom måltidene.

Ernæringsrådgiverens tips

Barn anbefales å ta tilskudd av vitamin D hver dag. Hvis barnet i lang tid spiser veldig lite eller bare en type mat kan de også være nødvendig med tilskudd av andre vitaminer og mineraler.

Dersom barnets spisevegring er så alvorlig at trivsel og vekst påvirkes bør du oppsøke hjelp fra fastlegen. Dette gjelder også hvis du har mistanke om at barnet ditt reagerer på spesielle matvarer, eller for eksempel sliter med å tygge maten.

Fakta

Slik kan du sørge for at barnet ditt får i seg det det trenger:

  • La barnet spise selv fra tidlig alder.
  • Spis sammen med barnet, og vis at du koser deg med maten. Gjør måltidene hyggelige og ikke stress.
  • Fysisk aktivitet kan bedre sultfølelsen.
  • Oppretthold gode måltidsrutiner, gjerne mat hver 3. time.
  • Unngå usunn mat med mye sukker og fett og lite annen næring. Dette fortrenger vanlig næringsrik mat.
  • Introduser nye smaker og konsistenser. Gi ros når barnet smaker på noe nytt, selv om det ikke likte det. Ikke gi opp – det kan ta opptil 15 forsøk før barnet venner seg til den nye maten.
  • Server små porsjoner med næringsrik mat. Det gir mestring å klare å spise opp.
  • Unngå magre varianter av maten og doble pålegget på brødskiven om barnet spiser svært lite. Slik kan barnet få i seg mer energi.
  • Ikke tving barnet til å sitte ved bordet til det har spist opp. Respekter barnet når det sier det er mett.
  • Ikke la barnet småspise mellom måltidene. Dette kan gi mindre matlyst ved måltidene.

KILDEHENVISNINGER

Matportalen.no. Tips til foreldre med småspiste barn. Sitert juni 2020.

Helsenorge.no. Kosthold for barn mellom 2 og 5 år. Sitert juni 2020.

Matportalen.no. Råd til barn. Sitert juni 2020.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.