Dagsmeny 3 - 2700 kcal
Frokost (ca. 500 kcal):
- 2 dl havregryn eller usøtet kornblanding (f.eks. 4-korn eller Go’dag)
- 2 dl skummet eller ekstra lett melk (alternativt 2 dl skummet kulturmelk, 1 dl yoghurt naturell eller lett-yoghurt)
- 1-2 ts rosiner, tørkede aprikoser eller annen tørket frukt, eller 1 ss syltetøy med mindre sukker
- En liten neve mandler, nøtter eller frø
- 1 frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Kaffe/te
Lunsj (ca. 550 kcal):
- 2,5 skive grovt brød
- Tynt lag smør, majones eller sennep
- Omelett av 2 egg og 3 skiver skinke, stekt i litt smør gjerne med purre, sopp, paprika og/eller spinat
- Fri mengde tomat, agurk, paprika, salat og gulrøtter
- 1,5 dl skummet melk eller ekstra lett melk
- Kaffe/te
Middag (ca. 750 kcal):
- Dobbel porsjon kylling og pasta
- Vann
Kveldsmat (ca. 400 kcal):
- 2 grove brødskiver eller 4 grove knekkebrød
- ½ kokt egg
- Tynt lag med smør og pålegg*
- Fri mengde tomat, agurk eller paprika
- 1,5 dl skummet eller ekstra lett melk
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 250 kcal, velg to av alternativene under.
- 1 banan og en liten neve nøtter (25 g)
- 1,5 dl cottage cheese, 4 ss havregryn eller usøtet kornblanding og en liten håndfull bær
- Fruktsalat med kvarg (150 g frukt, 1,5 dl skyr eller mager kesam naturell/vanilje)
- 1 banan og 2,5 dl mager sjokolademelk
- 3 grove knekkebrød med et tynt lag smør, magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 1,5 skive ekstra grovt brød med magert pålegg* og valgfrie grønnsaker
- 60 g nøtter og tørket frukt
- ½ avokado, ½ boks tunfisk i vann, 1 tomat og pepper
*Forslag til pålegg:
Velg én type pålegg. Det er lurt å variere og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: velg gjerne magre oster, som lettere hvitoster og smøreoster, kvarg/kesam og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg varianter med maks 10 % fett, som kokt skinke, hamburgerrygg, mager leverpostei, salt bankekjøtt, roastbiff, alle typer ren skinke, kylling og kalkunpålegg og skinkestek
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Mager smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.