Dagsmeny 1 - 3700 kcal
Frokost (ca. 600 kcal):
- 2 dl havregryn eller usøtet kornblanding (f.eks. 4korn eller Go’dag)
- 2 dl skummet eller ekstra lett melk (kan byttes ut med skummet kulturmelk, 1 dl yoghurt naturell eller lett-yoghurt)
- En liten neve (ca. 15 stk.) mandler, nøtter eller frø
- 1 banan
- Kaffe eller te
Lunsj (ca. 650 kcal):
- 3 skiver grovt brød
- Valgfritt pålegg i tynt lag
- 1 egg
- Tomat, agurk, paprika og salatblader i fri mengde
- 2 dl skummet eller ekstra lett melk
- Kaffe eller te
Middag (ca. 850 kcal):
Pasta med grønnsaker og kylling:
- ½ løk
- ½ paprika
- ½ pose fryst spinat eller 1 pose frisk spinat
- 200 g kylling eller magert kjøtt
- 2 ss pesto
- 100 g grov pasta eller grov ris (tørrvekt)
Skjær grønnsaker og kylling i biter og stek disse i panne. Ha over pesto når kyllingene er gjennomstekt. Spis med pasta eller ris.
Kveldsmat (ca. 550 kcal):
Smoothie:
- 1 banan
- 6 ss havregryn
- 1 beger skyr med fruktsmak
- 1 dl frosne eller friske bær
- 1 dl ekstra lett melk
- 1 ss peanøttsmør
- For ekstra proteiner og energi kan du tilsette et egg
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 350 kcal, velg tre av alternativene under.
- ½ avocado, 1 boks tunfisk i vann, 1 tomat og pepper
- 1,5 dl cottage cheese, 6 ss havregryn eller usøtet kornblanding, en liten håndfull bær og ½ banan
- Fruktsalat med kvarg (200 g frukt, 2 dl skyr eller mager kesam naturell eller vanilje)
- 1,5 skive grovt brød, tynt lag smør eller majones, magert pålegg, 1 egg og valgfrie grønnsaker
- 2 grove knekkebrød, valgfritt pålegg, 1 kokt egg, 2 dl mager sjokolademelk
- Smoothie (1 banan, 1 beger yoghurt, 1 dl friske bær, 1 dl melk, 4 ss havregryn)
*Forslag til pålegg:
Det er lurt å variere med ulike typer pålegg og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen. Du kan gjerne spise to typer på samme brødskive.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: hvitost, smøreoster, kvarg/kesam og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg gjerne magre varianter som kokt skinke, kylling- og kalkunpålegg, skinkestek og hamburgerrygg, i tillegg til leverpostei, salt bankekjøtt og roastbiff
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.