Derfor er melk supert til barnas frokost

Er barnet ditt småspist om morgenen? Et glass melk til frokost er smart, det inneholder nemlig flere næringsstoffer som er viktige for barns vekst og utvikling.

Melk og magre meieriprodukter er anbefalt av helsemyndighetene som en del av det daglige kostholdet, både for voksne og barn. Barn vokser raskt på kort tid og har et stort behov for næringsstoffer. Det er derfor lurt å gi barna næringstett mat, det vil si mat som inneholder mange næringsstoffer per kalori.

Mange barn er glade i å drikke melk, og det er kanskje ikke så dumt. For visste du at bare ett glass melk (1,5 dl) gir en jente på 4-6 år hele...

  • 52 %* av dagsbehovet for vitamin B12
  • 38 %* av dagsbehovet for fosfor
  • 25 %* av det hun trenger av kalsium
  • 33 %* av dagsbehovet for vitamin B2 (Riboflavin)
  • 24 %* av dagsbehovet for jod
  • og 30* % av det hun trenger av proteiner

* Tallene er beregnet fra NNR 2023

Hvor mye melk barnet drikker på en gang varierer med alder, til mindre barn regnes en barneporsjon (1,5 dl).

Les også: Så mye melk trenger barn

Dette gjør næringsstoffene i melk

Jod er et mineral som alle barn bør få i seg daglig, og man trenger bare små mengder hver dag. Det er imidlertid få matvarer i det norske kostholdet som inneholder noe særlig jod. De største kildene til jod i det norske kostholdet er melk og meieriprodukter, og hvit fisk. Disse to kildene står for omtrent 60 % av inntaket vårt. Barn trenger nok jod for å utvikle seg normalt og det bidrar også til normal energiomsetning.

Kalsium er nødvendig for å bygge og bevare et sterk skjelettet. Knoklene er avhengige av en jevn tilførsel av kalsium gjennom barne- og ungdomstiden for å oppnå optimal styrke og mineralinnhold. Når barn kommer i pubertetsårene er det ikke bare i høyden de vokser, også skjelettet utvikles i et voldsomt tempo. Det er i disse årene vi har størst mulighet til å danne et sterkt skjelett og dermed forebygge utvikling av benskjørhet. Da er det viktig med et sunt og variert kosthold, med jevn tilgang til både kalsium og vitamin D.

Proteiner bygger muskler og skjelett. Proteinene i melk er av god kvalitet, som betyr at kroppen kan bruke en veldig høy andel av dem til å bygge og vedlikeholde muskler. I tillegg er proteiner også viktig for utviklingen av barns skjelett.

Fosfor er også en av byggeklossene i skjelettet og tennene, mens B-vitaminene B2 (riboflavin) og B12 bidrar til normal omsetning av energi, normal nervefunksjon og er av betydning for blodcellene våre. Spiser dere lite eller ingenting av animalsk mat i familien kan det være utfordrende å få nok vitamin B12.

Melk med smak- helt uten tilsatt sukker

Dersom du har et barn som ikke liker vanlig hvit melk kan det hende det vil like en annen type melk som nå finnes på markedet. Det finnes nemlig både sjokolademelk og melk med andre smaker helt uten tilsatt sukker som heller ikke inneholder noe kunstig søtning. Melken er laktoseredusert slik at den får en naturlig søt smak fra laktose. Denne melken gir barnet både jod og de andre næringsstoffene som finnes i vanlig hvit melk, og kan derfor være en like god erstatning.

Det finnes også melkevarianter i skolemelkordningen som er helt uten tilsatt sukker. Dersom barnet ditt ikke drikker melk til frokost er det altså en ny anledning til lunsj.

Les også: 5 gode grunner til å gi barna dine melk hver dag

Fakta

Melk og meieriprodukter er viktige matvarer for barn, fordi de inneholder en rekke næringsstoffer som er viktige for barns vekst og utvikling.

Anbefalt daglig inntak av kalsium for barn (NNR 2023):

  • 1-3 år: 450 mg (milligram)
  • 4-10 år: 800 mg
  • 11-17 år: 1150 mg

Test hvor mye kalsium barnet ditt får i seg med kalsiumkalkulatoren vår.

Adekvat daglig inntak av jod (NNR 2023):

  • 1-10 år: 100 µg (mikrogram)
  • 11-14 år: 120 µg jenter, 130 µg gutter
  • 15-17 år: 120 µg jenter, 140 µg gutter

Sjekk hvor mye jod barnet ditt får i seg med jodkalkulatoren vår.

KILDEHENVISNINGER

  • Kostholdsplanleggeren
  • Blomhoff, R, Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldórsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H. M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Tórsdóttir, I., Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.