Brødpudding
Brødpudding fikk sin plass i historien i 1814. Den ble nemlig servert hver eneste dag da Eidsvollmennene var samlet for å skrive Norges Grunnlov. Man kan nesten si at brødpudding er en del av vår kulturarv.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
- 100 g Lyse rosiner (eller f.eks. tranebær)
- 0,5 dl Eplejuice (eller vann)
- 250 g Loff
- 125 g Sukker
- 100 g Smør
- 6 stk Egg
- 5 dl Helmelk eller lettmelk
- 1 ts Vaniljesukker
- 2 ts Sitronsaft
- 1 ts Malt kanel
- 1 stk Eple
Fremgangsmåte:
- La rosinene trekke i eplejuice i noen timer eller over natten.
- Skjær loffen i terninger og fordel dem på en stekeplate. Rist dem i stekeovnen ved 225 °C i ca 5 minutter til de er tørre.
- Smelt smør.
- Pisk sammen smeltet smør, sukker, egg, melk, vaniljesukker, sitronsaft og kanel i en stor bolle.
- Skrell eplet og skjær det i små terninger. Ha eplebitene i bollen sammen med brødterninger og rosiner. La væsken trekke inn i brødet.
- Fyll blandingen over i en 1½ liters brødform som er kledd med bakepapir i bunnen. Stek brødpuddingen i vannbad nederst i stekeovnen ved 175 ºC i ca. 1 time.
- Servér den varm eller lun med vaniljesaus.