Hvilke matvarer kan få «3 om dagen»-merket?
Synes du det er vanskelig å skjønne hvilke meieriprodukter som regnes som «meieriprodukter med lite fett»? Her får du en oppklaring.
Meieriprodukter er matvarer laget av melk. Noen er svært fettrike, som smør og fløte, mens andre inneholder mindre fett, som noen typer oster, yoghurt og melk.
Helsemyndighetene anbefaler oss å velge de meieriproduktene med mindre fett i hverdagen, og har spesifisert et daglig inntak til tre porsjoner hvorav minst to av tre bør være melk eller yoghurt. Meieriprodukter med mindre fett, som lettmelk, -yoghurt og -ost, kan inngå i et sunt og variert kosthold som er bra for folkehelsen. Dessverre kjenner få til dette rådet, og av og til kan det være vanskelig å vite akkurat hvilke meieriprodukter som regnes som «de med mindre fett».
Les mer: Derfor anbefaler Helsedirektoratet 3 om dagen
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ønsker at flere skal få øynene opp for at helsemyndighetene anbefaler meieriprodukter med mindre fett som en del av sine kostråd. Vi har derfor laget et «3 om dagen»-merke som kan brukes på meieriprodukter med mindre fett. Men hvilke meieriprodukter kan egentlig få dette merket?
Hva er meieriprodukter med «mindre fett»?
Det er kun de meieriproduktene med mindre fett som kan få «3 om dagen»-merket. For å kunne inngå i denne kategorien må produktene i de ulike meierikategoriene som ost, melk og yoghurt være innenfor spesifikke maksverdier for mengde tilsatt sukker, salt og fett. Maksverdiene er basert på kriterier beskrevet enten i «Forskrift om frivillig merking av næringsmidler med Nøkkelhullet» (Nøkkelhullforskriften), eller i «Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler». Ingrediens- og matlagingsprodukter er ikke inkludert i ordningen.
Les mer om hvilke kriterier som gjelder for de ulike meieriproduktene.
I tillegg er det inkludert produkter som brunost og prim, og produkter med mindre fett som inneholder søtstoff. I disse tilfellene kan «3 om dagen»-merket brukes dersom produktene enten følger kravene til Nøkkelhullet for tilsvarende produktkategori, eller krav spesifisert i ernærings- og helsepåstandsforskriften.
Hvor mye er en porsjon ost?
Vi anbefales å spise 3 porsjoner meieriprodukter med mindre fett hver dag. Hvor mye en porsjon er varierer med hvilken type meieriprodukter det er snakk om:
En porsjon kan være:
- Melk eller syrnet melk: 1 glass (1,5- 2 dl)
- Yoghurt: 1 lite beger (125-150 g)
- Gulost (lett): 20 gram (2 skiver ost - nok til én brødskive)
- Brunost (lett): 16 gram (nok til én brødskive)
- Cottage cheese: 100-160 g
- Frokostblanding: 1 porsjon laget med melk eller yoghurt (1,5-2 dl)
- Havregrøt: 1 porsjon laget med melk (1,5-2 dl)
Anbefales brunost som 1 av 3 om dagen?
Selve spesifiseringen til 3 porsjoner om dagen kom blant annet som følge av at folk trengte gode råd for å få i seg nok jod. Vi har få kilder til jod i det norske kostholdet, men melk og meieriprodukter er en av de største. Et daglig inntak bidrar derfor til å dekke anbefalt jodinntak. Helsemyndighetene påpeker at minst 2 av 3 porsjoner bør være melk, syrnet melk eller yoghurt, siden disse produktene inneholder en del jod.
Brunost kan også inngå som 1 av 3 om dagen. Noen tenker nok at brunost bare er sukker, men det er ikke riktig. Brunost inneholder både fett, naturlig melkesukker og protein av god kvalitet. I tillegg inneholder brunost flere vitaminer og mineraler, og er en kilde til blant annet jod. En porsjon brunost (16 g) gir derfor et bidrag til å dekke det daglige inntak av jod og andre næringsstoffer.
Kan cottage cheese og kvarg inngå som 1 av 3 om dagen?
Både cottage cheese og kvarg er ferskoster, men kvarg brukes av en del på samme måte som yoghurt. Per 100 gram inneholder både kvarg og cottage cheese om lag like mye jod som yoghurt, men cottage cheese har noe lavere innhold av kalsium enn yoghurt og kvarg. Både cottage cheese og kvarg kan inngå som 1 av 3 om dagen.
Les mer: Disse næringsstoffene får du fra melk
Fakta
Fakta om «3 om dagen»-merket
- Merket gjelder kun for melk og meieriprodukter
- Merket bygger på Helsedirektoratets kostråd om et daglig inntak av meieriprodukter med mindre fett, og spesifiseringen om 3 porsjoner meieriprodukter med mindre fett hver dag
- En helsemessig argumentasjon om verdien av tre porsjoner meieriprodukter daglig ligger til grunn for merket
- Merket skal kun brukes på produkter med mindre fett.
- Merket skal brukes på det som kan regnes som hverdagsprodukter for folk flest, og ikke på produkter som først og fremst er ingrediens- og matlagingsprodukter
- MELK eier merket og bestemmer vilkårene for bruk av merket