Gravid med matpakke
.../Kosthold og helse/Gravide og ammende/Kosthold for gravide

Nok kalsium er viktig når du er gravid

Under graviditeten har du et stort behov for kalsium siden det skal være nok til både deg selv og til barnet i magen. Slik dekker du behovet med helt vanlig mat!

Er du gravid? Da har du kanskje blitt ekstra opptatt av å spise sunt. De som er gravide ønsker gjerne å gi barnet i magen det beste utgangspunktet i livet, og derfor blir mange også ofte mer motiverte til å spise sunt. Et sunt og variert kosthold sikrer både mor og barn de næringsstoffene dere trenger hver dag.

Et mineral du har behov for i graviditeten, er kalsium.

Les mer: Disse næringsstoffene finner du i melk

Derfor trenger både mor og barn kalsium

Kalsium har mange oppgaver i kroppen. Barnet i magen trenger kalsium blant annet for å bygge et sterkt skjelett. Men kalsium er viktig hele livet, da det bidrar til å opprettholde bein og tenner. Barnet får kalsium tilført fra blodet til mor. Dersom mor ikke har nok kalsium i kostholdet vil det som regel ikke gå utover barnet, men du som er mamma vil kunne få for lite kalsium.

I tillegg til være viktig for beinhelse, bidrar kalsium til at dette fungerer normalt:

  • Muskelfunksjon
  • Energiomsetning
  • Fordøyelsesenzymer
  • Koagulering av blodet

Meieriprodukter er en god kilde til kalsium

I det norske kostholdet er melk og meieriprodukter den største kilden til kalsium. Det er riktignok ikke de eneste matvarene som inneholder kalsium, men de inneholder til gjengjeld mye og er en enkel måte å få i seg nok kalsium på. Dette er fint å vite da mange har perioder under graviditeten med redusert matlyst og dermed matinntak.

Les mer: 7 matvarer du bør spise når du er gravid

Andre matvarer med kalsium er grønne bladgrønnsaker som spinat og brokkoli, mandler og andre nøtter, bønner, sesamfrø med skall og sardiner med ben.

Sjekk om du får i deg nok kalsium ved å ta kalsiumkalkulatoren vår

Hva må jeg spise for å få i meg nok kalsium under graviditeten?

Det er enkelt å få i seg nok kalsium når du er gravid, så lenge du har litt matlyst. Faktisk trenger du bare spise litt over 3 porsjoner med melk eller meieriprodukter hver dag for å sikre kalsiumbehovet - både ditt og barnets. Samtidig får du også i deg verdifulle tilskudd av både jod, proteiner og B-vitaminer. En porsjon kan være ett glass melk, én yoghurt eller en brødskive med gulost.

Mange oster er rike på kalsium, men vær klar over at det er betydelig mer i vanlig gulost enn i ferskoster som cottage cheese, kvarg og kremost. Dette skyldes ulike måter å fremstille disse ostene.

Husk også at upasteurisert melk og oster laget på upasteurisert melk ikke er anbefalt til gravide. Heller ikke muggoster eller andre myke, lagrede oster er anbefalt til gravide. Unntaket er om du varmebehandler osten på for eksempel pizza eller i en ostesaus. Les er om dette her: Hvilke oster kan gravide spise?

Behøver jeg kosttilskudd med kalsium?

Hvis du ikke drikker melk, spiser yoghurt eller ost, kan det være vanskelig å få i seg nok. Da kan det hende du trenger kalsiumtilskudd. Snakk med jordmor eller lege om dette.

Det er viktig med vitamin D

Vær også oppmerksom på at vitamin D er nødvendig for å sikre opptaket av kalsium. Vitamin D finnes blant annet i fet fisk, men dannes også i huden ved hjelp av solen. Det er viktig å ha gode kilder til vitamin D i kostholdet, men de fleste nordmenn trenger i tillegg å ta tran for å få nok vitamin D.

Les mer: Slik får du nok vitamin D

Ernæringsrådgiverens tips

Du trenger kalsium når du er gravid

Kalsium må tilføres via maten vi spiser ettersom kroppen ikke kan danne dette mineralet selv. Anbefalingen ved graviditeten er 950 mg per dag. Ammende har også behov for 950 mg kalsium per dag.

Ved å spise 3-4 porsjoner magre meieriprodukter hver dag, bidrar du til å dekke behovet. Dette kan for eksempel være en brødskive med gulost, et glass melk eller en yoghurt.

Fakta

Melk og meieriprodukter inneholder kalsium, men innholdet varierer noe fra mellom ulike meieriprodukter. Her ser du en oversikt over kalsiuminnholdet i meieriprodukter og i et utvalg andre matvarer (per 100 g):

- Melk (inkl. syrnet): 120-130 mg

- Yoghurt: 100-160 mg

- Gulost: 600-1000 mg

- Kremost, cottage cheese og kvarg: 50-160 mg

- Smøreost: 350-450 mg

- Brunost: 370-590 mg

- Sardiner (med bein): 180-290 mg

- Brokkoli: 30-50 mg

- Spinat: 80-120 mg

- Mandler: 240-260 mg

- Andre nøtter: 40-140 mg

- Bønner (kokte/hermetiske): 50-80 mg

- Sesamfrø: 60 mg (uten skall) og 980 mg (med skall)

- Tørket frukt (rosiner, aprikoser, dadler, svisker): 50-70 mg

Kilder: Matvaretabellen.no, Kavli.no og Tine.no

KILDEHENVISNINGER

  • Matportalen.no
  • Matvaretabellen.no
  • Blomhoff, R, Andersen, R., Arnesen, E.K., Christensen, J.J., Eneroth, H., Erkkola, M., Gudanaviciene, I., Halldórsson, T.I., Høyer-Lund, A., Lemming, E.W., Meltzer, H. M., Pitsi, T., Schwab, U., Siksna, I., Tórsdóttir, I., Trolle, E. Nordic Nutrition Recommendations 2023. Copenhagen: Nordic Council of Ministers, 2023

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.