Dagsmeny 1 - 1800 kcal
Frokost (ca. 350 kcal):
- 1 dl havregryn eller usøtet kornblanding (f.eks. 4-korn, müsli)
- 1,5 dl skummet eller lettmelk (0,5 % fett) (alternativt 1,5 dl skummet kulturmelk, 1 dl yoghurt naturell eller lett-yoghurt)
- 1-2 ts rosiner, tørkede aprikoser eller annen tørket frukt, eller 1 ss syltetøy med mindre sukker
- En liten neve mandler, nøtter eller frø
- 1 frukt etter ønske eller 1 dl juice
- Kaffe/te
Lunsj (ca. 400 kcal):
- 2 skiver grovt brød eller 4 grove knekkebrød
- Tynt lag smør og pålegg*
- Fri mengde tomat, agurk, paprika, salat og gulrøtter
- 1 glass (1,5 dl) skummet eller lettmelk (0,5 % fett)
- Kaffe/te
Middag (ca. 500 kcal):
- 1 porsjon fiskegryte i tomatsaus
- 2 mellomstore poteter, 1 søtpotet eller 40 g grov ris (tørrvekt)
Kveldsmat (250 kcal):
- En skål tomatsuppe (eller annen grønnsakssuppe)
- 2 ss mager kvarg, f.eks Kesam
- 1 egg
- Kaffe/te
Husk: Drikk vann som tørstedrikk gjennom dagen!
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 150 kcal, velg to av alternativene under.
- En neve nøtter og tørket frukt (25 g)
- 2 grove knekkebrød med magert pålegg*
- 1,5 dl yoghurt naturell med 2 ss usøtet kornblanding eller havregryn
- 1 banan og et glass skummet eller lettmelk (0,5 % fett)
- 1 dl cottage cheese med en liten håndfull bær og nøtter eller mandler (10 stk)
- Fruktsalat med kvarg eller yoghurt (100 g frukt og 1 dl Skyr, eller mager Kesam naturell/vanilje eller yoghurt naturell)
- 1 kopp kakao (2 dl, laget på lettmelk (0,5 % fett)) eller lettere sjokolademelk
- Grønnsaker og dipp laget med mager kvarg/Kesam eller yoghurt naturell (1,5 dl)
*Forslag til pålegg:
Velg én type pålegg. Det er lurt å variere og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: velg gjerne magre oster, som lettere hvitoster og smøreoster, kvarg/Kesam og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg varianter med maks 10 % fett, som kokt skinke, hamburgerrygg, mager leverpostei, salt bankekjøtt, roastbiff, alle typer ren skinke, kylling og kalkunpålegg og skinkestek
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Mager smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.