Dagsmeny 1 - 2000 kcal
Frokost (ca. 350 kcal):
- 1 porsjon havregrøt med friske bær
- En liten neve mandler, nøtter eller frø
- 1,5 dl skummet/lettmelk (0,5 % fett) eller 1 dl juice
- Kaffe/te
Lunsj (ca. 400 kcal):
- En stor bolle med blandet salat: tomat, agurk, paprika, salat, purre, revet gulrot og eventuelt flere grønnsaker
- 100 g tunfisk, skinke eller rent kyllingkjøtt
- 50 g kikerter, bønner eller cottage cheese
- 1 egg
- 1 ss valgfri mager dressing
- En halv skive grovt brød eller et halvt grovt, lite rundstykke
- Kaffe/te
Middag (ca. 650 kcal):
- 150 g fet fisk (valgfri tilberedning)
- Fri mengde rå, lettkokte eller wokede grønnsaker
- 2 store poteter eller 50 g fullkornspasta (tørrvekt)
- 1 ts smeltet smør
- 2 ss lettrømme
Kveldsmat (ca. 300 kcal):
- En skål tomatsuppe eller annen grønnsakssuppe
- 2 ss mager kvarg (f.eks Kesam)
- 1 egg
- Kaffe/te
Husk: Drikk vann som tørstedrikk gjennom dagen!
Mellommåltider:
Hvert alternativ gir ca. 150 kcal, velg to av alternativene under.
- En neve nøtter og tørket frukt (25 g)
- 2 grove knekkebrød med magert pålegg*
- 1,5 dl yoghurt naturell med 2 ss usøtet kornblanding eller havregryn
- 1 banan og et glass skummet eller lettmelk (0,5 % fett)
- 1 dl cottage cheese med en liten håndfull bær og nøtter eller mandler (10 stk)
- Fruktsalat med kvarg eller liknende (100 g frukt og 1 dl Skyr, eller mager Kesam naturell/vanilje eller yoghurt)
- 1 kopp kakao (2 dl, lettmelk (0,5 % fett)) eller lettere sjokolademelk
- Grønnsaker og dipp laget med mager kvarg (f.eks. Kesam) eller yoghurt naturell (1,5 dl)
*Forslag til pålegg:
Velg én type pålegg. Det er lurt å variere og husk at mengden pålegg er vel så viktig som typen.
- Fisk og skalldyr: makrell i tomat, røkt makrell, sild, alle typer laksepålegg, tunfisk, sardiner, reker, krabbe, crabsticks, eller lignende. Bruk et tynt lag lettmajones, dersom du ønsker majones på skalldyrpålegget
- Ost: velg gjerne magre oster, som lettere hvitoster og smøreoster, kvarg/Kesam og cottage cheese
- Kjøtt og fjærkre: velg varianter med maks 10 % fett, som kokt skinke, hamburgerrygg, mager leverpostei, salt bankekjøtt, roastbiff, alle typer ren skinke, kylling og kalkunpålegg og skinkestek
- Egg
- Syltetøy: velg de med minst mulig tilsatt sukker
Tips: Mager smøreost kan brukes som erstatning for smør og majones. Pynt gjerne med frukt og grønnsaker.