Disse ostene kan du spise hver dag
Spiser du ost hver dag? Da er det smart å teste ut en av de lettere variantene av osten. Lettost er faktisk både sunt og digg, og inneholder mindre fett og færre kalorier. At det har kommet nye smakfulle varianter av lett gulost er en god grunn til å teste ut de magrere variantene. Dessuten finnes også brunost i en lettere variant.
Ost er nordmenns favorittpålegg, og mange er nærmest avhengige av å kose seg med en skive av favorittosten daglig. Velger du lettost er det heller ingenting i veien for å gjøre nettopp det. For visste du at lettost blir anbefalt av myndighetene som 1 av 3 porsjoner magre meieriprodukter vi blir anbefalt å spise daglig?
Helsedirektoratet anbefaler i sine kostråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Med et daglig inntak mener helsemyndighetene tre porsjoner, altså 3 om dagen. Siden melk og meieriprodukter er blant de største kildene til kalsium og jod i det norske kostholdet, kan lett gulost og lett brunost fint være en av disse porsjonene daglig.
Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen
Mange næringsstoffer i lettost
Lett gulost er spesielt rik på kalsium. I tillegg inneholder denne lettosten proteiner av høy kvalitet og flere mikronæringsstoffer, som fosfor, sink og B-vitaminer. Dette er med andre ord et supert pålegg til frokost eller lunsj, toppet med paprikaskiver, agurk eller noen skiver reddiker. Mange sverger dessuten til smeltet ost i matlaging, og den lettere varianten er like digg til taco som til lasagne!
Lett brunost er også en næringsrik ost som blant annet inneholder proteiner, kalsium, kalium, vitamin B2, vitamin B12 og fosfor. Et av de viktigste bidragene fra brunosten er likevel ostens innhold av jod, et næringsstoff vi har få andre kilder til i kostholdet vårt. Spiser du litt lett brunost hver dag får du i deg jod gjennom helt vanlig mat. Prøv for eksempel et grovt rundstykke med lett brunost og et glass iskald melk til kveldsmat.
Laktoseintolerante kan spise lett gulost
Visste du at all gulost er naturlig laktosefri? Det gjelder også den lettere varianten. Lett gulost kan derfor fint spises av dem som reagerer på laktose, og være en viktig kalsiumkilde i deres kosthold. Lett brunost har derimot et naturlig høyt innhold av melkesukker (laktose) og bør unngås av dem som reagerer på laktose.
Får du i deg nok kalsium? Sjekk ditt kalsiuminntak med kalsiumkalkulatoren.
Det mest populære pålegget
Dersom nordmenn måtte velge bare ett pålegg på brødskiva, ville hele 42 % av oss valgt en type ost på skiven, det viste en landsrepresentativ spørreundersøkelse Melk.no gjennomførte for noen år siden. Med 28 % av stemmene kom gulosten ut som en klar favoritt, mens brunosten ble foretrukket av 10 %. Både menn og kvinner har ost som favorittpålegg, men osten er aller mest populær blant kvinnene.
Lettost kan selvfølgelig også spises av gravide. Oversikten over hvilke andre oster gravide kan spise finner du her.
Fakta
Hva er lettost?
Både gulost og brunost som inneholder maks 17 gram fett per 100 gram regnes som lett eller mager ost.
Lett gulost er en god kilde til:
- proteiner
- vitamin B₁₂
- kalsium
- sink
- fosfor
Lett brunost er en god kilde til:
- vitamin B₂
- vitamin B₁₂
- kalsium
- kalium
- fosfor
- jod