Hvordan påvirker meieriprodukter vekten min?
Det å inkludere meieriprodukter i kostholdet kan være gunstig for dem som ønsker å ned i vekt. Det gjelder yoghurt spesielt.
Magre, proteinrike meieriprodukter som cottage cheese, mager yoghurt og kvarg er ofte foretrukket i forbindelse med vektnedgang fordi de bidrar med mange næringsstoffer og fordi proteinene kan gi god metthet i forhold til energiinnhold.
Hva sier forskningen?
Kunnskapsoppsummeringer viser at inntak av meieriprodukter har sammenheng med midjeomkrets (livvidde), risiko for overvekt og fett rundt magen (abdominal fedme). Forskerne finner indikasjoner på at det å inkludere meieriprodukter i kostholdet kan resultere i økt vekttap.
Her kan du regne ut din BMI og finne ut hvor mange kalorier du trenger hver dag. Skreddersydde menyer tilpasset ditt kaloribehov får du også.
Tidligere har man ofte sett på inntak av meieriprodukter samlet, mens man i nyere studier ser på grupper av meieriprodukter hver for seg: Melk, yoghurt og ost. I en studie fra 2017 fant forskerne at et økt totalt melkeforbruk var assosiert med redusert BMI. De som hadde et høyt forbruk av yoghurt hadde betydelig lavere kroppsfett og midjeomkrets enn gruppene med et lavere forbruk.
Et høyere inntak av yoghurt var i studien forbundet med redusert risiko for fedme, inklusiv lavere kroppsvekt og midjeomkrets. Mer forskning er nødvendig før man kan si noe om hva det er med meieriprodukter, og yoghurt spesielt, som gir denne effekten.
Er det lurt å velge syrnede produkter?
Det er gode holdepunkter i forskningen for at det er sunt å velge syrnede meieriprodukter, for eksempel syrnet melk eller yoghurt. Kostrådene anbefaler oss å velge produkter med mindre fett og denne anbefalingen gjelder både barn og voksne.
Det er også en fordel å velge meieriprodukter med så lite tilsatt sukker som mulig. Å like naturelle og mer syrlige smaker kan være en vanesak, så forsøk deg gjerne på å spise naturell yoghurt med litt frukt og bær.
Hva sier kostrådet?
Helsemyndighetenes kostråd for meieriprodukter er: Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett. Med et daglig inntak menes tre porsjoner. For å dekke jodinntaket bør minst to av disse være melk, syrnet melk eller yoghurt.
Ernæringsrådgiverens tips
En porsjon av de tre porsjonene som anbefales daglig kan være:
- et glass melk eller syrnet melk (1,5–2 dl)
- et lite beger yoghurt (125–150 gram)
- to osteskiver (20 gram)
- melk eller yoghurt (1,5–2 dl) til en porsjon frokostblanding/kornblanding
- én porsjon havregrøt laget på melk (1,5–2 dl)
- 100–160 gram cottage cheese, kvarg eller lignende
KILDEHENVISNINGER
Schwingshackl L og medarbeidere. Consumption of Dairy Products in Relation to Changes in Anthropometric Variables in Adult Populations: A Systematic Review and Meta-Analysis of Cohort Studies. PLoS One. 2016 Jun 16;11(6): e0157461.
Dougkas A og medarbeidere. Associations between dairy consumption and body weight: a review of the evidence and underlying mechanisms. Nutr Res Rev. 2011 Jun;24(1):72-95.
Feeney EL og medarbeidere. Patterns of dairy food intake, body composition and markers of metabolic health in Ireland: results from the National Adult Nutrition Survey. Nutr Diabetes. 2017 Feb 20;7(2): e243.