Kringle med makronfyll
Gjærbakst har mange tilhengere, og en skikkelig saftig kringle er smaker nydelig til kaffen. Denne klippekransen er fylt med smakfullt makronfyll.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
- 50 g Gjær
- 2 dl Helmelk
- 100 g Sukker
- 2 stk Egg
- 2 ts Malt kardemomme
- 600 g Hvetemel
- 1 ts Salt
- 100 g Smør
- 1 stk Egg til pensling
- Fyll:
- 100 g Mandler
- 50 g Digestive kjeks eller kornmo
- 60 g Sukker
- 1 dl Matfløte eller kremfløte
Fremgangsmåte:
- Smuldre gjæren i en bakebolle, hell melken over gjæren og rør ut.
- Tilsett sukker, egg og hvetemel, spar litt av melet til utbakingen.
- Elt deigen på lav hastighet i 5 minutter.
- Kutt smør i små terninger. Tilsett deretter smørterninger og salt og elt deigen i ca. 15 minutter til den er smidig og slipper bakebollen.
- Dekk til og sett deigen på et lunt sted. La den heve til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
- Ta deigen på et melet bakebord/benk og elt den godt til den er smidig. Deigen deles i to, eller man kan lage én stor krans.
- Kjevl emnet ut til en stor avlang leiv (bredde ca. 20 cm). Fyll:
- Mal mandlene og knus kjeksen, og rør det sammen med sukker og fløte.
- Smør fyllet på leiven, og rull den sammen. Form den til en krans, og legg den med skjøten ned på en plate med bakepapir.
- Skjær jevne snitt med en skarp kniv eller klipp jevne blad med en saks litt på skrått. Legg bladene ned mot bladets bakside, annen hver gang til høyre og venstre.
- La kransen etterheve i ca. 30 minutter, til dobbel størrelse.
- Pensle kransen med sammenvispet egg, og stek den nesten nederst i stekeovnen ved 225 °C i 15-20 minutter.
- Avkjøl klippekransen på rist og smør eventuelt på melisglasur. 3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til kringlen så får du i deg 1 av 3 om dagen.