Ostekake à la Trondheim
Café Ni Muser i Trondheim er kjent for sin fantastiske ostekake, som i sommermånedene kan nytes ute i bakgården. Mye av æren for det har den utrolige kombinasjonen av fyldig ostekake og herlig frisk kirsebærsaus fått. Denne oppskriften er så lik man kan komme.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
12 porsjoner
- Bunn:
- 180 g Digestive kjeks eller kornmo kjeks
- 2 ss Sukker (kan sløyfes)
- 0,5 ts Malt kanel
- 90 g Smør
- Ostemasse:
- 800 g Kremost naturell
- 150 g Sukker
- 1 stk Vaniljestang
- 0,5 ts Vaniljesukker
- 3 ss Sitronsaft
- 4 stk Egg
- Rømmeblanding:
- 6 dl Lettrømme
- 1 dl Sukker
- 1 stk Vaniljestang
- Bærsaus:
- 3 dl Kirsebærsaft
- 1 ss Potetmel
- 1 dl Kirsebær
Fremgangsmåte:
Kakebunn:
- Smelt smør. Knus kjeks i en foodprosessor. Bland i sukker kanel og smeltet smør.
- Trykk blandingen ut i en smurt form og stek den midt i ovnen 175 °C i ca 10 minutter. Avkjøl. Ostemasse:
- Skrap frøene ut av vaniljestangen.
- Kjør kremost, sukker, vaniljesukker, vaniljefrø og sitronsaft i en foodprosessor. Tilsett deretter ett egg om gangen og kjør til det blir en jevn og fin ostemasse.
- Fordel ostemassen oppå bunnen.
- Stek kaken midt i ovnen på 120 °C i 45 – 60 minutter, avhengig av ovn. Den er ferdig når den har konsistens som karamellpudding (skjelver litt). Avkjøl.Rømmeblanding:
- Skrap frøene ut av vaniljestangen.
- Kjør rømme, sukker og vaniljestangfrøene på lav hastighet i en foodprosessor. La blandingen stå kjølig i ca 30 minutter.
- Hel rømmeblandingen forsiktig over ostekaken når den er ferdig stekt. Start i kanten og hell forsiktig innover.
- Stekes midt i ovn på 120 °C i ytterligere 7 minutter. Ta den ut av ovnen og sett den på rist og la den kjøle ned. Når den er nedkjølt settes den kaldt (f.eks kjøleskap) i minst 12 timer.
- Kaken kan gjerne stå kaldt i 2 – 3 dager før den skal spises. Da gir frøene i vaniljestangen mer smak fra seg.Bærsaus av kirsebær:
- Bland saft og potetmel kaldt. Gi det et oppkok og rør hele tiden. Når sausen er ferdig, blandes de frosne kirsebærene i. Avkjøl.
Kokkens tips:Kjeksbunnen kan sitte litt fast i formen når den kommer rett fra kjøleskapet. La den stå på benken en liten stund før servering, da blir bunnen litt mykere og kakestykkene penere.