Vaniljefudge
Lag hjemmelaget fudge. Seig, smakfull og perfekt som julegave eller vertinnegave.
40-60 min
Middels
Ingredienser:
1 porsjon gir 36 stk.
- 450 g Sukker
- 400 g Kremfløte
- 50 g Smør
- 1 ss Glukose (kan erstattes med lys sirup)
- 1 ss Vaniljesukker
Fremgangsmåte:
- Ha sukker, smør, fløte og glukose i en tykkbunnet kjele, helst med nonstick belegg.
- Varm opp blandingen på svak varme og rør med et treredskap til massen begynner å koke.
- Bruk en slikkepott og dra ned alt som ligger på kantene av kjelen.
- Stikk et karamelltermometer eller steketermometer ned i blandingen, og la den stå og koke uten omrøring ved middels varme til termometeret viser ca 114 ºC. For å unngå krystallisering av sukkeret bør du ikke røre i gryten mens massen koker inn.
- Når massen kommer opp til 116 °C, tas kasserollen av varmen. La den stå i ca 5 til 10 minutter til temperaturen har sunket til 110 °C.
- Rør så inn vaniljesukker samtidig som du rører kraftig i massen helt til temperaturen har sunket til 60 °C. Fudgemassen har nå mistet sin blankhet og blitt tykkere. Fjern termometeret og rør i noen minutter til.Dette er den viktigste prosessen når du lager fudge, da denne bearbeidelsen av massen lager små sukkerkrystaller som gir den riktige fudgekonsistensen.
- Hvis du ønsker å tilsette nøtter eller lignende gjøres dette før fudgen helles i formen. Fudgen overføres til en form på ca 20 x 20 cm, som er kledd med bakepapir, og settes kaldt i noen timer eller natten over. Kuttes i passende terninger.Holdbarhet ca 2 måneder i en tett beholder