Seterrømme
Seterrømme er kremfløte tilsatt melkesyrekultur. Den har en tykk og fyldig konsistens, og en rik og frisk smak. Seterrømme inneholder 35-39 % fett.
Fremstilling av seterrømme
Seterrømme er laget av høypasteurisert kremfløte med 35-39% fett som er homogenisert under svært lavt trykk for å beholde egenskapen til å skille ut fett i tilberedning av rømmegrøt. Seterrømme er syrnet med tradisjonelle (mesofile) melkesyrebakterier ved 20–22 °C i omlag 20 timer, til en pH på rundt 4,5. Etter syrning blir produktet delvis nedkjølt, tappet på beger og sluttkjølt til 0–4 °C.
Næringsinnhold i seterrømme
Næringsinnhold per 100g:
335 kcal
2 gram protein
35 gram fett
hvorav 22,2 gram mettet fett
80 milligram kalsium
13 mikrogram jod
Oppbevaring og holdbarhet
All rømme har en holdbarhet på 40 dager under ideelle forhold, lagret ved 0–4 °C, mørkt og i uåpnet emballasje. Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden. Etter utgått holdbarhetsdato kan produktet brukes om det lukter, smaker og ser ut som før. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet, henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden.
Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, myseutskillelse og endringer i konsistens. Normalt vil man kunne lukte og/eller smake på rømmen for å vurdere om den fortsatt er god og kan spises. Rømme som er infisert med mugg eller gjær må ikke spises. Mugg danner synlige kolonier, mens gjær kan luktes/smakes. Gjær kan også gi ”oppblåst” emballasje, men dette skjer sjelden innenfor holdbarhetsperioden. I de tilfeller dette skjer skyldes det at produktet har blitt forurenset med mikroorganismer etter varmebehandlingen.
Rømme kan fryses, men endrer konsistens etter tining, og er da best egnet til bruk i for eksempel kaker, brøddeiger og vafler.
Brukertips i matlagingen
Seterrømmen er ikke kokestabil da den skiller ut fettet under koking. Den bør derfor tilsettes varme retter like før servering, men den tåler et raskt oppkok. Seterrømme passer også utmerket til spekemat og kan piskes til stiv krem til kaker og desserter.
KILDEHENVISNINGER
Næringsinnhold: Matvaretabellen