Mugge og to glass med melk
.../Melkefakta/Melkeproduksjon/Produksjonsprosesser

Pasteurisering

Pasteurisering er det samme som varmebehandling av melk. Det primære målet med varmebehandling/pasteurisering er å ødelegge eventuelle sykdomsfremkallende bakterier/mikroorganismer.

Når vi benytter en varmebehandling som dreper de sykdomsfremkallende bakteriene som potensielt kan være i melk, snakker vi om pasteurisering. Hvis alle bakteriene og bakteriesporer blir drept, snakker vi om sterilisering.

Pasteurisering øker melkens holdbarhet. Jo sterkere varmebehandling, jo lengre holdbarhet.

Hvilke mikroorganismer som inaktiveres av varmebehandlingen er avhengig av oppvarmingstemperatur og tid. Innenfor visse grenser vil oppvarmingen ved lav temperatur i lang tid ha den samme virkningen som høy oppvarming i kort tid. 

Les mer om pasteurisering her.

Pasteur til pasteurisering av melk

På meieriet går melken gjennom en såkalt platevarmeveksler som sikrer at temperaturen raskt når 72 °C og holdes i akkurat 15 sekunder før den raskt avkjøles til 4 °C igjen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.