Kjerne smør
Det å lage smør kalles å kjerne. Smør lages ved mekanisk påvirkning av søt eller syrnet fløte slik at den skiller seg i smørkorn og kjernemelk.
Slik kjernes smør
Fløten (eller rømmen) ledes inn i smørkjernen. Smørkjernen er en beholder laget av rustfritt stål. Den kan rotere og det er mulighet for å tappe kjernemelken fra og tilsett salt underveis i prosessen. Kjernen som inneholder en slags vinger som fungerer som visp, roterer under utkjerningen av melkefettet med en hastighet på ca 30 omdreininger i minuttet. Dermed oppstår en skumdannelse i fløten, hvor fettkuler så klumper seg sammen til smørkorn av ertestørrelse. Når smørkornene er utkjernet, avtappes kjernemelken. Kjerningen tar mellom 15 og 45 minutter avhengig av fløtens temperatur og fettprosent.
Kjerning av smør tilsvarer å kinne smør.
Kinne
Den eldste måten å lage smør på foregikk i en kinne, og prosessen ble kalt å kinne smør.
Ei kinne var en høy smal treform med et hull i lokket. Syrnet fløte (rømme) ble helt oppi og gjennom lokket ble en stav dratt opp og ned. Ved skvulpinga av rømmen ble smøret skilt ut. Senere kom kinner som var liggende med sveiv som gikk rundt inni. Det som ble igjen i kinna når smøret ble tatt vekk, kaltes saup eller kjernemelk. Smøret ble vasket, knadd og saltet.
Det finnes også motoriserte kinner til hjemmebruk.