På meieriet
Her kan du lese mer om hva som skjer med melken på meieriet og hvorfor melken homogeniseres og pasteurisering.
Før melken kommer til meieriet, blir den analysert for å sikre at den ikke har smaksfeil eller inneholder bakterier eller stoffer som ikke skal være der, for eksempel antibiotika.
Melken skal enten tappes på kartong som vanlig melk og andre flytende meieriprodukter, eller den blir brukt til å produsere ost, rømme, yoghurt og andre meieriprodukter. Noe blir også brukt til tørrmelk.
På meieriet blir melken først separert til skummet melk og fløte. For å oppnå ønsket fettinnhold blir melken standardisert ved at ulik mengde fløte blandes med skummet melk slik at vi for eksempel får lettmelk og helmelk. Etter standardiseringen blir melken homogenisert slik at fettet, i form av små fettkuler, fordeler seg jevnt i melken. Dette hindrer at melken får et fløtelag på toppen under oppbevaring.
Skummet melk er fettfri og blir derfor ikke homogenisert. Før melken tappes på kartong, blir den varmebehandlet ved minimum 72 °C i 15 sekunder. Dette kalles pasteurisering (noen kaller det også lavpasteurisering) og fjerner uønskede bakterier i melken.
Fra kuene melkes holdes melken ved høyst 4 °C både på gårdstanken, i melkebilen og på meieriet.
Les mer her om melk fra ku til kartong.