Helmelk
Helmelk er melk som er lavpasteurisert og homogenisert med et fettinnhold på minst 3,5 %. Det finnes også en langtidsholdbar helmelk på det norske markedet.
Fremstilling av helmelk
Helmelk er den melketypen som har høyest fettinnhold, standardisert til 3,5-3,9 % avhengig av produsent. Økologisk helmelk har om lag 4,1 % fett. Melk har et naturlig fettinnhold på om lag 3,9-4,5 %.
Helmelken er vanligvis både homogenisert og lavpasteurisert. Det finnes også langtidsholdbar helmelk som er ultrapasteurisert og aseptisk tappet på steril emballasje. Dette gjør at den langtidsholdbare melken kan oppbevares i romtemperatur inntil åpning. Etter at kartongen er åpnet, er melken holdbar i omtrent 1 uke.
Helmelk kalles av noen H-melk, men denne betegnelsen var opprinnelig brukt om homogenisert melk.
Næringsinnholdet i helmelk
Næringsinnholdet i helmelk varierer fra 3,5-3,9 %. I snitt inneholder helmelk per 100 gram ca:
65 kcal
3,5 gram protein
3,7 gram fett
0 gram tilsatt sukker
135 milligram kalsium
16 mikrogram jod
Les mer om næringsstoffene i melk her.
Forbruk av helmelk
Forbruket av helmelk har holdt seg relativt stabilt de siste årene.
Oppbevaring og holdbarhet
Helmelk er lavpasteurisert og er derfor ferskvare med en holdbarhet på 13 dager. Langtidsholdbar helmelk er ultrapasteurisert og har en holdbarhet på opptil 6 måneder forutsatt at de ikke er åpnet. Etter åpning er melken uansett varmebehandling holdbar i omlag 1 uke. Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Melken kan likevel være bra også etter holdbarhetsdatoen. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melk og fløte selv kunne vurdere om den fortsatt kan brukes. Hvor lenge melken holder akseptabel kvalitet henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden og forbrukers håndtering. Ideell oppbevaringstemperatur er 0-4 °C, det kreves i butikk, under transport og hjemme. Melk bør ikke stå i sollys. Kartongen bør også være lukket for melken tar lett smak fra andre matvarer. Melk kan fryses i kartongen i inntil 6 måneder og tines langsomt i kjøleskap. Bruk den da til baking og matlaging ettersom den friske melkesmaken endres ved frysing.
Brukertips i matlagingen
Melk brukes blant annet i baking, sauser/stuinger, grøter, melkedesserter og drikker. Helmelk gir den fyldigste smaken til rettene. Den laktosereduserte melken kan brukes på samme måte som vanlig melk, men er litt søtere på smak, og det vil kunne prege enkelte retter. Melk kan lett svi seg ved koking og man bør derfor følge nøye med. Velg en tykkbunnet kjele, gjerne av aluminium, jern eller med non-stickbelegg, kok opp på svak/middels varme og bruk aldri lokk på kjelen. Unngå metallredskaper i kjelen, da melkemat er spesielt utsatt for ubehagelig smak som kan oppstå. Velg sleiver/visper av tre eller plast.