Råmelk (kolostrum)
Råmelk, eller kolostrum, er melka fra de første dagene etter kalving. Melken kommer rett fra kua og er verken homogenisert eller pasteurisert, kun silt gjennom melkefilter i melkerommet. Denne melken kalles også nysilt melk.
De første fem melkingene etter kalving har en annen sammensetning enn melken senere i laktasjonen og er forbeholdt kalven. Råmelken er rik på vitamin A og har et høyt proteininnhold på om lag 15 %, det meste er myseproteiner av typen albumin og globuliner. Vanlig melk har et proteininnhold på om lag 3,0-3,5 % og kun 20 % av dette er myseproteiner.
Hva brukes råmelk til?
Råmelk skal ikke leveres for salg, og det som ikke kalven skal ha kan brukes til blant annet å lage kalvedans (råmelkspudding), karamellpudding, kjeleost og spannost. Ettersom proteinene albumin og globulin reagerer på høy varmebehandling (> 70 °C) stivner råmelka ved varmebehandlet i kokende vannbad i stekeovn.