Pass på melken i varmen!
Når det er varmere i lufta opplever samtidig flere at melken blir fortere dårlig. Men hvorfor skjer dette, og hva kan du selv gjøre for at melken skal holde lengst mulig?
Mange tror det er en myte at melken blir fortere dårlig når det er varmere vær, for eksempel om sommeren. Men det kan faktisk være noe i dette. Når gradestokken stiger øker også henvendelsene til meieriene fra frustrerte forbrukere som opplever at melken slett ikke holder til holdbarhetsdatoen.
Derfor blir melken klumpete
Vanligvis vil melken holde en god stund etter holdbarhetsdatoen. Likevel byr sommervarmen på utfordringer. Varmere vær kan rett og slett øke sannsynlighet for at melka blir dårlig. Som for mye annen mat inneholder også melk noen bakterier, og disse kan gjøre at melka klumper seg om den oppbevares feil. Når temperaturen på melken øker med noen grader trives disse bakteriene ekstra godt. Så med varmere vær, er det viktig å passe på at melken holdes i kjøleskapet.
Hold melken kald!
Med en gang melkekartongen åpnes så har ikke datostempling lenger så mye å si. Dette gjelder selv om melken er langtidsholdbar. Da blir det ekstra viktig at du som forbruker håndterer melken riktig så ikke holdbarheten forkortes mer enn den trenger. Det aller viktigste du kan gjøre er å holde melka jevnt kald, og det gjør du ved å:
- Handle mat aller sist på handleturen og sett melken rett i kjøleskapet når du kommer hjem
- Sjekke at kjøleskapet har maks 4 °C
- Ikke la melken bli stående i romtemperatur over lang tid
- Unngå å åpne flere kartonger om gangen.
- Ikke sette varme middagsrester inn i kjøleskapet så forhindrer du at temperaturen i kjøleskapet øker
I tillegg bør du unngå å drikke av kartongen eller å ta på helleåpningen slik at du ikke overfører egne bakterier til melken.
Så selv om det er hyggelig med lange frokoster bør altså ikke melkekartongen stå på bordet mens dere spiser. Helst bør vi bare fylle glasset og sette kartongen tilbake i kjøleskapet. Husk at det også er lurt å holde kjøttpålegg og mange andre matvarer kaldt. Her kan vi alle bli flinkere!
Dette kan påvirke melkens smak
Melk kan også forandre smak uten at det er noe galt med den. Det er lurt å unngå å sette melkeglasset i direkte sollys, og dekke godt til mat med sterk lukt i kjøleskapet så ikke melken forandrer smak.
Lukt, smak og se
Det er ikke farlig å drikke melk etter utløpsdatoen, men bruk sansene dine. Dersom melken fortsatt lukter, smaker og ser fin ut er det ingen grunn til å helle den ut. Er du skeptisk til å drikke melken etter utgått dato, selv om sansene dine sier at den er fin, kan du bruke den i for eksempel grøt, bakverk, vafler, pannekaker eller lapper.
Les også: Melken er holdbar mye lenger enn du tror
Holdbarheten forkortes etter åpning
Påstemplet «best før»-dato settes opptil 22 dager etter at lavpasteurisert melk tappes på kartonger på meieriet. Melk som er pasteurisert ved høyere temperaturer (ultrapasteurisering/UHT) har en holdbarhet på opptil 6 måneder etter at den tappes på kartong. Likevel er det viktig å være oppmerksom på at du som forbruker også kan forkorte holdbarheten om melken ikke håndteres riktig.