Langtidsholdbar melk
Langtidsholdbar melk er produsert for å være holdbare i 4-6 måneder og passer fint å ha stående som en reserve. Vær likevel oppmerksom på at anbefalt oppbevaring av langtidsholdbar melk kan variere. Noen varianter kan oppbevares i romtemperatur frem til utløpsdatoen, mens andre må oppbevares i kjøleskap.
Langtidsholdbar melk er ultrapasteurisert (UHT) og homogenisert.
Kun langtidsholdbar melk som er aseptisk (sterilt) pakket kan oppbevares i romtemperatur frem til åpning. Les på pakken for å finne ut hva som gjelder for hvert produkt. Åpnet kartong har holdbarhet som fersk melk- ca. 1 uke i kjøleskap.
Kondensert melk og tørrmelk tilhører også denne gruppen. Kondensert melk er helmelk inndampet til halvparten av opprinnelig volum. Den selges på boks i Norge under navnet Vikingmelk. I tørrmelk blir den kondenserte melken tørket slik at alt vann fjernes og man sitter igjen med melkepulver.