Lettmelk
Lettmelk er melk som er homogenisert og lavpasteurisert med et standardisert fettinnhold på 0,5-1,8 % fett.
Fremstilling av lettmelk
Lettmelk er standardisert til et fettinnhold fra 0,5 til 1,8 %, avhengig av produsent. Vanlig lettmelk med 0,5 eller 0,7 % fett er også beriket med 0,4 mikrogram vitamin D per 100 g melk, mens den økologiske lettmelken ikke er tilsatt vitamin D.
Lettmelken er vanligvis både homogenisert og lavpasteurisert. Det finnes også langtidsholdbar lettmelk i norske butikker. Denne er ultrapasteurisert og aseptisk tappet på steril emballasje. Dette gjør at den langtidsholdbare melken kan oppbevares i romtemperatur inntil åpning. Etter at kartongen er åpnet, er melken holdbar i omtrent 1 uke.
Det finnes også laktoseredusert og laktosefri lettmelk i tillegg til langtidsholdbar og økologisk melk på det norske markedet.
Laktoseredusert lettmelk
Laktoseredusert lettmelk inneholder 0,2 % laktose mens vanlig lettmelk inneholder 4,6 % laktose. Melken produseres ved at mesteparten av melkesukkeret (laktosen) spaltes til glukose og galaktose ved hjelp av enzymet laktase. Det gir melken en noe søtere smak enn vanlig lettmelk, selv om sukkermengden er den samme.
Laktosefri lettmelk
Laktosefri lettmelk inneholder mindre enn 0,01 g/100 g laktose. Laktosen i melken fjernes i to trinn. Først ultrafiltreres skummet melk slik at en del av laktosen fjernes. Deretter standardiseres melken ved at fløte tilsettes til riktig fettprosent (1,2 %). Resten av laktosen i denne lettmelken spaltes ved å tilsette enzymet laktase. Laktosefri lettmelk inneholder 3,1 % karbohydrater hvorav det meste er de enkle sukkerartene glukose og galaktose som kommer fra spaltet laktose.Både den laktosereduserte og den laktosefrie melken homogeniseres og pasteuriseres ved ultra høy temperatur (UHT) før melken fylles i riktig emballasje. Melken har derfor ekstra lang holdbarhet.
Næringsinnholdet i lettmelk
Fettinnholdet i lettmelk varierer fra 0,5-1,8 %.
Næringsinnholdet i lettmelk med 1,0 % er per 100 gram ca:
42 kcal
3,6 gram protein
1 gram fett
0 gram tilsatt sukker
135 milligram kalsium
16 mikrogram jod
De nye kostrådene anbefaler å spise 3 meieriprodukter daglig, der to av dem bør være melk eller yoghurt. 100 gram tilsvarer 1 dl melk. Drikker du et glass med melk (1,5-2 dl) i løpet av dagen er det et godt bidrag for å oppnå ditt behov for jod og kalsium.
Her kan du lese mer om hvorfor du trenger 3 om dagen.
Forbruk av lettmelk
Lettmelk med 1,0 eller 1,2 % melk er fortsatt det vi drikker mest av i Norge, men vi kjøper stadig mer av lettmelken med 0,5 eller 0,7 % fett.
Oppbevaring og holdbarhet
Lavpasteurisert melk er ferskvare med en holdbarhet på 13 dager. Langtidsholdbare produkter som er ultrapasteurisert har holdbarhet på opptil 6 måneder forutsatt at de ikke er åpnet. Etter åpning er produktene holdbare i omlag 1 uke. Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning.
Melken kan likevel være bra også etter holdbarhetsdatoen. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden og forbrukers håndtering. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melk og fløte selv kunne vurdere om den fortsatt kan brukes.
Ideell oppbevaringstemperatur er 0-4 °C, det kreves i butikk, under transport og hjemme. Melk bør ikke stå i sollys. Kartongen bør være lukket for den tar lett smak fra andre matvarer.
Melk kan fryses i kartongen i inntil 6 måneder og tines langsomt i kjøleskap. Bruk den da til baking og matlaging ettersom den friske melkesmaken endres ved frysing.
Brukertips i matlagingen
Melk brukes blant annet i baking, sauser/stuinger, grøter, melkedesserter og drikker. Helmelk eller lettmelk gir den fyldigste smaken til rettene. Den laktosereduserte melken kan brukes på samme måte som vanlig melk, men er litt søtere på smak, og det vil kunne prege enkelte retter. Ved koking kan melk lett svi seg så man bør derfor følge nøye med. Velg en tykkbunnet kjele, gjerne av aluminium, jern eller med non-stickbelegg, kok opp på svak/middels varme og bruk aldri lokk på kjelen. Unngå metallredskaper i kjelen, da melkemat er spesielt utsatt for ubehagelig smak som kan oppstå. Velg sleiver/visper av tre eller plast. Myndighetene i Norge anbefaler at man til daglig bruker de magre melkevariantene deriblant lettmelk. De magreste melketypene har nesten like høyt innhold av næringsstoffer som helmelk, selv om mesteparten av fettet er fjernet. Til matlaging og av og til ellers kan man selvsagt unne seg litt helmelk.