Laktosefri
I laktosefrie meieriprodukter er det naturlige innholdet av laktose i melken, melkesukkeret, redusert til mindre enn 0,01 g laktose per 100 g. Dette er et svært lavt nivå som vil tåles av alle med laktoseintoleranse.
Det finnes to varianter av laktosefri melk på det norske markedet:
- den ene er varmebehandlet som vanlig melk (lavpasteurisert)
- den andre varianten er ultrapasteurisert for lang holdbarhet
Fremstilling av laktosefri melk
Den lavpasteuriserte laktosefrie melken er kun tilsatt enzymet laktase slik at laktose spaltes.
I den ultrapasteuriserte laktosefrie melken er laktosen fjernet i to trinn. Først ultrafiltreres skummet melk slik at en del av laktosen fjernes. Deretter standardiseres melken til ønsket fettprosent før resten av laktosen spaltes ved å tilsette laktase.
Laktosefrie produkter har tilnærmet samme smak og samme innhold av vitaminer og mineraler som i tilsvarende meieriprodukter. Det er litt mindre karbohydrater i den ultrapasteuriserte laktosefri melken som følge av at noe laktose er filtrert bort.