To brødskiver med gulost
.../Melkefakta/Melkeproduksjon/Produksjonsprosesser

Laktosefri

I laktosefrie meieriprodukter er det naturlige innholdet av laktose i melkenmelkesukkeret, redusert til mindre enn 0,01 g laktose per 100 g. Dette er et svært lavt nivå som vil tåles av alle med laktoseintoleranse.

Det finnes to varianter av laktosefri melk på det norske markedet:

Fremstilling av laktosefri melk

Den lavpasteuriserte laktosefrie melken er kun tilsatt enzymet laktase slik at laktose spaltes.

I den ultrapasteuriserte laktosefrie melken er laktosen fjernet i to trinn. Først ultrafiltreres skummet melk slik at en del av laktosen fjernes. Deretter standardiseres melken til ønsket fettprosent før resten av laktosen spaltes ved å tilsette laktase.

Laktosefrie produkter har tilnærmet samme smak og samme innhold av vitaminer og mineraler som i tilsvarende meieriprodukter. Det er litt mindre karbohydrater i den ultrapasteuriserte laktosefri melken som følge av at noe laktose er filtrert bort.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.