Skummet melk
Skummet melk er lavpasteurisert og skal inneholde under 0,5 % fett.
Fremstilling av skummet melk
Skummet melk produseres når melken separeres på meieriet. I løpet av denne prosessen skilles fløte og skummet melk fra hverandre ved at melken sentrifugeres i en separator.
Skummet melk har i Norge 0,1 % fett og er lavpasteuriseres, men på grunn av det lave fettinnholdet blir ikke skummet melk homogenisert.
Næringsinnhold i skummet melk
Næringsinnhold per 100 gram:
33 kcal
3,5 gram protein
0,1 gram fett
0 gram tilsatt sukker
130 milligram kalsium
16 mikrogram jod
De nye kostrådene anbefaler å spise 3 meieriprodukter daglig, der to av dem bør være melk eller yoghurt. 100 gram tilsvarer 1 dl melk. Drikker du et glass med skummet melk (1,5-2 dl) i løpet av dagen er det et godt bidrag for å oppnå ditt behov for jod og kalsium.
Her kan du lese mer om hvorfor du trenger 3 om dagen.
Oppbevaring og holdbarhet
Lavpasteurisert melk er ferskvare med en holdbarhet på 13 dager. Etter åpning er produktene holdbare i omlag 1 uke. Kvaliteten garanteres ut holdbarhetsperioden, forutsatt riktig behandling og oppbevaring i uåpnet pakning. Ideell oppbevaringstemperatur for melk er 0-4 °C. Det kreves i butikk, under transport og hjemme. Melk bør ikke stå i sollys. Kartongen bør være lukket for den tar lett smak fra andre matvarer.
Melken kan likevel være bra også etter holdbarhetsdatoen. Hvor lenge produktet holder akseptabel kvalitet henger sammen med både forhold i selve prosessen, råstoffets kvalitet og ikke minst kjølekjeden og forbrukers håndtering. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melk og fløte selv kunne vurdere om den fortsatt kan brukes.
Melk kan fryses i kartongen og etter tining kan melken brukes fortrinnsvis til baking og matlaging ettersom den friske smaken endres ved frysing.
Brukertips i matlagingen
Myndighetene i Norge anbefaler at man til daglig bruker de magre melkevariantene deriblant skummet melk. De magre melketypene har nesten like høyt innhold av næringsstoffer som helmelk, selv om mesteparten av fettet er fjernet. Skummet melk brukes gjerne som drikke.
Melk kan lett svi seg ved koking og man bør derfor følge nøye med. Velg en tykkbunnet kjele, gjerne av aluminium, jern eller med non-stickbelegg, kok opp på svak/middels varme og bruk aldri lokk på kjelen. Unngå metallredskaper i kjelen, da melkemat er spesielt utsatt for ubehagelig smak som kan oppstå.