Separering
Separering av melken til fløte og skummet melk foregår i en separator, som er en type sentrifuge. Dagens separatorer er selvrensende og har kapasiteter på 10-20 000 liter melk per time.
Melken blir ledet inn i separatoren på 50-55 grader. Det er sentrifugalkraften vi utnytter under separeringen. Inne i separatoren settes melken i rotasjon med en hastighet på ca. 6000 omdreininger per minutt (ca. 100 per sek.). Fløten i melken har lavere vekt enn skummetmelken. På grunn av sentrifugalkraften vil fløten derfor konsentrere seg mot sentrum av separatoren og føres derfra ut i et eget rør. Skummet melk vil bli ført utover i separatoren og derfra ut i et eget rør.
Under separeringen fjernes fettet (fløten) så fullstendig som mulig fra skummetmelken. Renskummingsgraden for en separator blir angitt ved fettinnholdet i skummetmelka og med moderne sentrifuger ligger fettprosenten i skummetmelken på ca. 0,05%.