Laktoseredusert
I laktosereduserte meieriprodukter er det naturlige innholdet av laktose i melken, melkesukkeret, redusert til mindre enn 1 g laktose per 100 g, slik at de fleste med laktoseintoleranse tåler å spise det.
Melkesukker (laktose) består av en del glukose og en del galaktose som er bundet sammen. Ved å tilsette enzymet laktase til melk vil laktose deles i to (spaltes) til glukose og galaktose.
Laktoseredusert melk er noe søtere enn vanlig lettmelk siden glukose og galaktose smaker søtere enn laktose.
Laktosereduksjon brukes i dag i en rekke produkter der man ønsker en søt smak uten å tilføre mye sukker eller kunstig søtning. Eksempler på slike produkter kan være noen typer sjokolademelk og yoghurt, særlig de beregnet til barn. Laktosereduserte produkter smaker søtt uten at det er tilsatt sukker, eller ved at mindre sukker enn normalt er tilsatt.