Boller (grunnoppskrift)
En god grunnoppskrift på en saftig søt gjærdeig som kan brukes til det meste. Lag gjerne sjokoladeboller, kringle, skoleboller eller prinsessekake....
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
1 porsjon gir 12 stk.
- 100 g Smør
- 3,5 dl Helmelk eller lettmelk
- 50 g Gjær
- 100 g Sukker
- 0,5 ts Salt
- 1 ts Malt kardemomme
- 1 ts Bakepulver
- 600 g Hvetemel
- 1 stk Egg (til pensling)
Fremgangsmåte:
Kokkens tips:Denne bolledeigen kan du bruke som utgangspunkt for mange spennende bollevarianter som prinsessekake, klippekrans, brunostboller, kanelboller og sjokoladeboller. Prøv deg frem og finn din favoritt!
- Smelt smøret i en kjele, og hell i melken. La melkeblandingen bli fingervarm (37 °C).
- Smuldre gjær i en bolle, og rør den ut med litt av melkeblandingen. Hell i resten av væsken sammen med sukker, salt og krydder.
- Ha i hvetemelet og bakepulveret, og elt deigen til den blir blank og smidig (gjerne i en kjøkkenmaskin med eltekrok)
- La den heve til dobbelt størrelse, ca. 40 minutter.
- Ha deigen over på en melet overflate, del den i 12 like store emner og trill boller. Legg bollene på en stekeplate og etterhev på et lunt sted i ca. 30 minutter.
- Sett ovnen på 200 °C.
- Pensle bollene med egg og stek dem midt i ovnen i ca. 12 - 15 minutter. Avkjøl bollene på rist. 3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til bollene så får du i deg 1 av 3 om dagen.