Brød med syrnet melk
Bak et smakfullt grovbrød med syrnet melk. Brødet blir utrolig saftig og holder seg i mange dager.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
1 porsjon gir 2 stk.
- 5 dl Skummet kulturmelk
- 100 g Byggryn eller perlespelt
- 100 g Linfrø
- 1 pk Gjær ,fersk
- 1 ts Salt
- 80 g Havregryn
- 120 g Sammalt hvete, grov
- 240 g Hvetemel
- Pensling:
- 1 dl Melk eller kaffe
- 1 ss Havsalt
Fremgangsmåte:
- Varm opp kulturmelken til ca. 40 ºC.
- Ha den varme melken i en bolle og tilsett byggryn (som har vært bløtlagt i vann i et døgn) eller perlespelt og linfrø.
- Rør inn gjæren til den har løst seg opp i væsken. Tilsett salt, havregryn, sammalt hvete grov og til slutt hvetemel litt etter litt.
- Elt deigen sammen. Deigen skal være litt løs og ikke for kompakt, da blir den bare vanskeligere å jobbe med og brødene blir harde.
- Del deigen i 2 emner og legg dem på en stekeplate med bakepapir.
- La dem etterheve i 15-20 minutter, pensle så med melk (eller kaffe) og strø på havsalt. Dette gjør vi for at den skal få en fin farge og en god skorpe med god smak.
- Sett brødet inn i varm ovn ved 250 °C, stek i 10 minutter og reduser så varmen til 200 °C. Stek brødet videre i 30 minutter.
3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Gulost på brødskiven med et glass melk til gir deg 2 av 3 om dagen. Se flere smakfulle brød her .