a wooden cutting board topped with buns , cheese and a glass of milk .
Melk.no/Oppskrifter/Bakst

10 grove brød og rundstykker

Det er lite som slår duften og smaken av hjemmebakt grovbrød, gjerne servert sammen med et glass iskald melk. Ernæringsmessig er det også mange gode grunner til å kombinere grovt brød og melk i et måltid.

Melk + fullkorn = en smart kombinasjon

Visste du at melk og fullkorn utfyller hverandre ernæringsmessig? De inneholder næringsstoffer som kompletterer hverandre og bidrar til et mer balansert kosthold.

Bedre proteinkvalitet sammen

Både melk og fullkorn inneholder proteiner, men med litt ulike aminosyrer. Melk gir et viktig bidrag av noen aminosyrer som fullkorn ikke har. Når du kombinerer dem i et måltid, får du en mer komplett sammensetning av aminosyrer, noe som er spesielt nyttig for dem som spiser lite kjøtt eller fisk.

Fullkorn gir fiber og jern

Fullkorn er en god kilde til jern og kostfiber, som er viktig for fordøyelsen og en stabil energi gjennom dagen. Spis gjerne også noen ringer paprika på brødskiven så vil C-vitaminene i paprikaen bidra til å øke jernopptaket.

Kornsorter som havre og bygg inneholder også betaglukaner, som har dokumentert effekt på å senke kolesterolet.

En god kombinasjon av B-vitaminer

Melk er rik på vitamin B2 (riboflavin) og B12, som er viktig for normal nervefunksjon og dannelsen av røde blodceller. Fullkorn bidrar med B1 (tiamin) og B6, som spiller en viktig rolle i energiomsetningen. Sammen gir de dermed flere B-vitaminer som kroppen trenger daglig.

B-vitaminer er vannløselige, noe som innebærer at de ikke kan lagres i kroppen. Vi trenger derfor jevnlig tilførsel av dette vitaminet hver dag.

To av syv kostråd i ett måltid

De oppdaterte kostrådene er redusert fra 12 til 7, og både melk og fullkorn er blant de prioriterte anbefalingene. Helsedirektoratet anbefaler daglig inntak av 3 porsjoner melk og meieriprodukter samt 90 gram fullkorn. Ved å velge melk og fullkorn til frokost eller lunsj, er du godt på vei til å dekke to av disse viktige kostrådene.

Bondebrød (surdeigsbrød)
Brød

Bondebrød (surdeigsbrød)

Bak et saftig surdeigsbrød med rugmel. Passer perfekt med brunost eller godt pålegg på.

Grove rundstykker
Rundstykker

Grove rundstykker

Saftige og grove rundstykker - perfekt til frokost, lunsj eller kveldsmat.

Havrebrød
Brød

Havrebrød

Et saftig, sunt og godt brød.

Scones med cottage cheese
Scones

Scones med cottage cheese

Saftige, grovere scones med cottage cheese er raske å lage og smaker fantastisk med et glass iskald melk.

Yoghurtbrød
Brød

Yoghurtbrød

Ferskt brød er alltid godt, og har du noen timer til overs en dag kan du lett lage ditt eget.

Grove scones med hasselnøtter
Scones

Grove scones med hasselnøtter

Scones er enkle å lage og krever ikke heving. Perfekt i en travel hverdag.

Brød med syrnet melk
Brød

Brød med syrnet melk

Lag et deilig brød av saup eller kjernemelk. Brødet blir utrolig saftig og holder seg i mange dager.

Grove landboller
Rundstykker

Grove landboller

Bak saftige og grove landboller med anis og karve.

Hjemmelaget knekkebrød
Brød

Hjemmelaget knekkebrød

Lag ditt eget knekkebrød. Smaker nydelig med ost og et glass iskald melk.

Havrerundstykker
Rundstykker

Havrerundstykker

Nystekte havrerundstykker smaker nydelig. Servér med godt pålegg og et glass iskald melk.

Et varm, hjemmelaget brød smaker ekstra godt med nykjernet smør. Slik lager du enkelt ditt eget smør til brødet!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.