10 grove brød og rundstykker
Det er lite som slår duften og smaken av hjemmebakt grovbrød, gjerne servert sammen med et glass iskald melk. Ernæringsmessig er det også mange gode grunner til å kombinere grovt brød og melk i et måltid.
Melk + fullkorn = en smart kombinasjon
Visste du at melk og fullkorn utfyller hverandre ernæringsmessig? De inneholder næringsstoffer som kompletterer hverandre og bidrar til et mer balansert kosthold.
Bedre proteinkvalitet sammen
Både melk og fullkorn inneholder proteiner, men med litt ulike aminosyrer. Melk gir et viktig bidrag av noen aminosyrer som fullkorn ikke har. Når du kombinerer dem i et måltid, får du en mer komplett sammensetning av aminosyrer, noe som er spesielt nyttig for dem som spiser lite kjøtt eller fisk.
Fullkorn gir fiber og jern
Fullkorn er en god kilde til jern og kostfiber, som er viktig for fordøyelsen og en stabil energi gjennom dagen. Spis gjerne også noen ringer paprika på brødskiven så vil C-vitaminene i paprikaen bidra til å øke jernopptaket.
Kornsorter som havre og bygg inneholder også betaglukaner, som har dokumentert effekt på å senke kolesterolet.
En god kombinasjon av B-vitaminer
Melk er rik på vitamin B2 (riboflavin) og B12, som er viktig for normal nervefunksjon og dannelsen av røde blodceller. Fullkorn bidrar med B1 (tiamin) og B6, som spiller en viktig rolle i energiomsetningen. Sammen gir de dermed flere B-vitaminer som kroppen trenger daglig.
B-vitaminer er vannløselige, noe som innebærer at de ikke kan lagres i kroppen. Vi trenger derfor jevnlig tilførsel av dette vitaminet hver dag.
To av syv kostråd i ett måltid
De oppdaterte kostrådene er redusert fra 12 til 7, og både melk og fullkorn er blant de prioriterte anbefalingene. Helsedirektoratet anbefaler daglig inntak av 3 porsjoner melk og meieriprodukter samt 90 gram fullkorn. Ved å velge melk og fullkorn til frokost eller lunsj, er du godt på vei til å dekke to av disse viktige kostrådene.

Bondebrød (surdeigsbrød)
Bak et saftig surdeigsbrød med rugmel. Passer perfekt med brunost eller godt pålegg på.

Grove rundstykker
Saftige og grove rundstykker - perfekt til frokost, lunsj eller kveldsmat.

Scones med cottage cheese
Saftige, grovere scones med cottage cheese er raske å lage og smaker fantastisk med et glass iskald melk.

Yoghurtbrød
Ferskt brød er alltid godt, og har du noen timer til overs en dag kan du lett lage ditt eget.

Grove scones med hasselnøtter
Scones er enkle å lage og krever ikke heving. Perfekt i en travel hverdag.

Brød med syrnet melk
Lag et deilig brød av saup eller kjernemelk. Brødet blir utrolig saftig og holder seg i mange dager.

Havrerundstykker
Nystekte havrerundstykker smaker nydelig. Servér med godt pålegg og et glass iskald melk.