Grove rundstykker på rist med et glass melk i bakgrunnen

Grove rundstykker

Saftige og grove rundstykker med syrnet melk - perfekte til frokost, lunsj eller kveldsmat. Rundstykkene egner seg også godt til frysing.

Se flere oppskrifter på smakfulle rundstykker her.

TidOver 60 min
MiddelsMiddelsMiddels

Ingredienser:

Porsjoner

1 porsjon gir 24 stk.

  • 1 dl Solsikkekjerner
  • 150 g Hel bokhvete
  • 4 dl Lettmelk
  • 5 dl Syrnet melk (f. eks. kefir)
  • 50 g Smør
  • 1 pk Gjær
  • 140 g Havregryn , lettkokte
  • 180 g Sammalt hvete, fin
  • 70 g Havrekli
  • 800 g Hvetemel

Fremgangsmåte:

  1. Hell solsikkekjerner og bokhvete i en kasserolle og tilsett halvparten av lettmelken.
  2. Kok til melken er kokt inn. Rør godt underveis.
  3. Smelt smør og tilsett det sammen med lettmelken og den syrnede melken. Varm eller kjøl ned blandingen til 37 °C. Ernæringsrådgiverens tips:Bruker du magre meieriprodukter i baksten blir innholdet av fett og kalorier lavere, men innholdet at vitaminer og mineraler er like høyt.
  4. Smuldre i gjæren og bruk en stavmikser eller hurtigmikser for å knuse kornene og frøene i blandingen.
  5. Tilsett havregryn, sammalt hvete, havrekli og det meste av hvetemelet. Elt deigen med maskin eller for hånd til den er smidig og nesten slipper bollekanten. Reguler fastheten på deigen med det gjenstående hvetemelet.
  6. La deigen heve tildekket i ca. 30 minutter.
  7. Sett ovnen på 225 °C.
  8. Form deigen til en pølse. Skjær den i biter og trill bitene til runde eller avlange boller. Legg bollene på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Dekk til og etterhev i ca. 30 minutter.
  9. Stek rundstykkene midt i ovnen i ca. 13 minutter. Avkjøl på rist. Kokkens tips:Er du usikker på om rundstykkene er ferdig stekte? Dunk lett på dem med fingrene. Når lyden høres hul ut er de klare.

3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Gulost på brødskiven med et glass melk til gir deg 2 av 3 om dagen. Se flere oppskrifter på smakfulle rundstykker her .

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.