Grønn tallerken med et knekkebrød med brunost
Melk.no/Kosthold og helse/Melk og helse

Derfor kan du spise brunost med god samvittighet

Mange elsker brunost og med god grunn. Det er et smaksrikt pålegg som også gir oss et viktig tilskudd av noen næringsstoffer vi ellers har få kilder til.

Brunost er ikke tilsatt sukker

Stadig blir brunosten trukket frem som sukkerbombe og sammenlignet med søte pålegg som sjokoladepålegg. For å avlive en myte først som sist: Brunost inneholder ikke tilsatt sukker. Den inneholder naturlig sukker i form av laktose (melkesukker). Men brunost er så mye mer enn bare laktose, den inneholder faktisk flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger påfyll av hver dag.

I et ellers sunt og variert kosthold er det rom for det naturlige melkesukkeret som brunosten bidrar med. Kostholdsundersøkelser viser at de største sukkerkildene i kostholdet vårt er brus, saft, kaker, sjokolade og godteri. Slike matvarer med mye tilsatt sukker bidrar sjelden med andre næringsstoffer vi trenger daglig. Det er mat med mye tilsatt sukker myndighetene vil at vi skal kutte ned på, ikke matvarer med naturlig sukker som frukt og melk.

Les også: Er yoghurt en sukkerbombe?

God kilde til jod

Brunost er et næringsrikt pålegg. Osten er en kilde til blant annet kalsium, B-vitaminer og fosfor. Det viktigste bidraget som brunosten gir er likevel ostens innhold av jod, et næringsstoff vi har få kilder til i kostholdet vårt. Jod er et sporstoff som er viktig for stoffskiftet vårt og for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet hos foster og små barn. Det finnes mye jod i hvit fisk og fiskeprodukter, ellers er melk og meieriprodukter de største kildene til jod i det norske kostholdet.

Les også: Dette pålegget gir deg jod

Brunost smaker godt

Mat er mer enn næringsstoffer, mat er også måltidsglede og tradisjoner. Det er mange som har brunost som sitt favorittpålegg. Skiløperen Therese Johaug er kjent for å ha lagt sin elsk på brunost. Hun har sagt at hun er nødt til å ha sine daglige brødskiver med brunost – uansett hvor i verden hun er. Da hun gjestet radioprogrammet P3-morgen ville de teste henne på hvor godt hun kjenner brunostvariantene. Er hun så bevandret i brunostverdenen at hun klarer å gjenkjenne noen av de mange variantene og gi dem rett navn?

Se hvordan det gikk!

Fakta

Brunost har vært laget i Norge i lange tider, men var tidligere en mager mysost av varierende kvalitet. Brunosten fikk en renessanse etter at Anne Hov fra Gudbrandsdalen i 1863 begynte å tilsette fløte til mysosten og senere også geitemelk. Dette var opphavet til det vi kjenner som gudbrandsdalsosten.

• Brunost lages av mysen som er til overs etter produksjon av annen ost.

• Mysen tilsettes en blanding av melk og fløte som kokes inn og brunes.

• Bruningen påvirker brunostens smak og farge. Mørkere brunoster har kraftigere smak enn lyse oster.

Det finnes mange ulike typer brunost. Ostene kan være basert på melk fra ku eller geit eller en blanding av disse.

• Mysost er brunost laget med kumyse, kumelk og kufløte.

Geitost er laget med geitemyse, geitemelk og geitefløte.

• Blandet brunost, som gudbrandsdalsost er laget av kumyse, melk fra både ku og geit og kufløte.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.