5 gode grunner til å spise ost
Ost inneholder mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag, på lik linje med melk og andre meieriprodukter. Forskning viser at flere av disse næringsstoffene kan være bra for både skjelettet og tennene.
1. Hver brødskive med ost er næringsrik
Ost kommer i mange ulike varianter. Felles for dem alle er at de gir deg mange viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag. Gulost inneholder lite melkesukker (laktose) og er spesielt rik på kalsium. I tillegg inneholder all ost proteiner av høy kvalitet og flere andre mikronæringsstoffer, som fosfor, sink, B-vitaminer og magnesium. Ost inneholder varierende mengder fett, både mettet og umettet. I hverdagen anbefaler myndighetene et daglig inntak av meieriprodukter, inkludert ost. Velg produkter med mindre fett.
Les mer: Derfor trenger du 3 om dagen
Brunost er også en næringsrik ost som blant annet inneholder proteiner, kalsium, vitamin B2, vitamin B12 og fosfor. Et av de viktigste bidragene fra brunosten er likevel ostens innhold av jod, et næringsstoff vi har få andre kilder til i kostholdet vårt. Brunost finnes også i en lettere variant.
Les også: Derfor kan du spise brunost med god samvittighet
2. Laktoseintolerante kan spise de fleste oster!
Gulost såvel som hvitmugg-, blåmugg- og kittmodnet ost er alle naturlig laktosefrie, og tåles derfor godt av dem med laktoseintoleranse. Siden ost er rik på kalsium, er den derfor en viktig kalsiumkilde for dem som har laktoseintoleranse. Smøreoster er laget av revet gulost og inneholder derfor heller ikke laktose.
3. Kalsium er bra for skjelettet
All ost inneholder kalsium og kalsium er viktig for skjelettet vårt. Mest kalsium finner du i de faste gulostene etterfulgt av kittmodnet ost, brunost, muggost og smøreost. Ost er en god kilde til kalsium, og spiser du to brødskiver med gulost (40 gram) dekkes hele 34 % av det anbefalte inntaket av kalsium for voksne.
Hos barn og unge er kalsium nødvendig for å bygge et sterkt skjelett, og hos voksne er kalsium med på å opprettholde et sterkt skjelett. For å nyttiggjøre oss kalsium er det også viktig at kroppen får nok vitamin D og vitamin K. Vitamin K finnes blant annet i noen typer faste oster og blåmuggoster der bakteriene produserer dette vitaminet. Enkelte meieriprodukter er beriket med vitamin D.
Lurer du på om du får i deg nok kalsium? Sjekk med kalsiumkalkulatoren!
4. Ost kan beskytte tennene
Det ser ut til at næringsstoffer i ost kan bidra til å balansere syren fra mat og drikke med lav pH. Det vil derfor være smart å avslutte måltidet med litt ost fordi proteiner og fett fra disse matvarene kan legge seg som en beskyttende hinne på tennene. Les mer om hvordan ost og andre meieriprodukter kan beskytte tennene.
5. Kan ost ha noen X-faktorer?
Fete meieriprodukter er sammen med kjøtt og kjøttprodukter de største kildene til inntaket av mettet fett i befolkningen. Det er derfor anbefalt å begrense inntaket av fete meieriprodukter, for eksempel fet ost, og heller velge varianter med mindre fett.
Spennende forskning viser imidlertid at ulike meieriprodukter kan ha ulik virkning på kolesterolet, til tross for det samme fettinnholdet. Flere forskere har konkludert med at ost ikke øker kolesterolet på samme måte som for eksempel smør. Det ser faktisk ut som om at ost kan virke beskyttende mot hjerte- og karsykdommer. Siden ost vanligvis inneholder mye mettet fett, må det være noe annet i osten som motvirker denne effekten. Hvilke andre faktorer i ost som eventuelt gir denne beskyttende virkningen vet vi ikke nok om enda, og her trengs det mer forskning.
Lurer du på hvilke oster som kan spises av gravide? Oversikten finner du her!
Ernæringsrådgiverens tips
Gulost gir deg rikelig med kalsium, mens brunost gir deg jod. Velg oster med mindre fett til hverdags, så får du alle næringsstoffene og mindre fett.
Fakta
Forskning viser at ost kan være bra for:
- Skjelettet
- Tennene
- Gir ikke økt kolesterol
Gulost kan inngå i kostholdet til de med laktoseintoleranse, og kan blant annet bidra til å sikre kalsiuminntaket.
KILDEHENVISNINGER
- Thorning et al. Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps. Am J Clin Nutr. 2017 May;105(5):1033-1045.
- Feeney et al. Dairy matrix effects: response to consumption of dairy fat differs when eaten within the cheese matrix—a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2018;108:1–8.
- van der Pols et al. Childhood dairy and calcium intake and cardiovascular mortality in adulthood: 65-year follow-up of the Boyd Orr cohort. Heart 2009 95: 1600-1606.
- Appel LJ et al. (1997) A clinical trial of the effects of dietary patterns on blood pressure. N Eng J Med; 336(16): 1117-1124.
- Tholstrup T et al. (2004) Does fat in milk, butter and cheese affect blood lipids and cholesterol differently? J Am Coll Nutr: 23;169-176.
- Nestel PJ et al. (2005) Dairy fat in cheese rises LDL cholesterol less than that in butter in mildly hypercholesterolaemic subjects. Eur J Clin Nutr: 50; 1059-1063.
- Walter et al. (2008) Cheese in nutrition and health. Dairy Sci Technol; 88(4-5) : 389-405.
- Matvaretabellen.