To brunoster på tallerken
Melk.no/Melkefakta/Ost

Gudbrandsdalsost

Gudbrandsdalsost er en type brunost med søt og fyldig karamellaktig smak. Den er laget med både ku- og geitemelk.

Gudbrandsdalsost har 35 % fett i tørrstoffet (G35) og fremstilles av en blanding av ku- og geitmelk (minst 1 liter geitmelk per kg ost), myse og fløte.

Næringsinnhold i Gudbrandsdalsost

Næringsinnhold per 100g:

412 kcal
10 gram protein
28 gram fett
hvorav 17,7 gram mettet fett
460 milligram kalsium
164 mikrogram jod

Oppbevaring og holdbarhet

Dette er en kjølevare som bør oppbevares kaldt mellom 0 og 4 °C. Hvert ostestykke bør pakkes for seg før det legges bort. Sitrusfrukter og andre varer med sterk lukt må ikke oppbevares sammen med ost. I tillegg er god hygiene i kjøleskapet viktig for å beholde ostens gode kvalitet når pakken er åpnet. All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Dette betyr at produsenten kan garantere for kvaliteten på produktet frem til denne datoen. Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Brunost blir sjelden infisert med mugg eller gjær, men blir de det bør osten ikke spises.

Brunosten kan fryses.

Brukertips i matlagingen

Gudbrandsdalsost egner seg godt som pålegg på brød, knekkebrød og vafler. Den kan også fint brukes som smakshever i sauser.

KILDEHENVISNINGER

Næringsinnhold: matvaretabellen.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.