Grove landboller
Bak saftige og grove landboller med anis og karve. Ypperlig til matpakka eller til en god lunsj i helgen.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
1 porsjon gir 12 stk.
- 5 dl Kulturmelk
- 50 g Gjær
- 1,5 ts Salt
- 1 ts Anisfrø
- 1 ts Karve
- 4 dl Sammalt hvete, grov
- 6 dl Hvetemel
- 0,5 dl Solsikkeolje eller annen nøytral olje
Fremgangsmåte:
- Varm melken til 37 °C og tilsette oljen.
- Smuldre gjæren i en bolle. Hell litt av melken over gjæren og rør til den er oppløst.
- Tilsett resten av melken, salt, karve og anis.
- Tilsett sammalt mel og det meste av hvetemelet. Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bollekanten. Dryss litt mel over, dekk til og hev i ca. 1 time.
- Ha deigen opp på melet bakebord og bak den ut til ca. 12 små boller, ca. 8 cm i diameter. Det er lettest å få dem like hvis du først triller ut deigen til en pølse og så deler dem opp i like store emner. Klem bollene flate med hånden.
- Legg bollene på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Prikk med gaffel, dekk til og hev ca. 30 minutter. Pensle med vann. Stek bollene midt i ovnen ved 200 °C, ca. 20 minutter. I varmluftsovn ved 175 °C, ca. 25 minutter.
- La kakene avkjøles på rist, godt tildekket med håndkle. 3 om dagen:Helsemyndighetene anbefaler 3 porsjoner magre meieriprodukter daglig, og her kan du lese hvorfor. Drikk et glass lettmelk til bollene så får du i deg 1 av 3 om dagen.