Havrebrød
Et sunt, saftig og godt hjemmelaget brød med mye fiber. Smaker nydelig med smør og brunost eller med gulost og paprika.
Over 60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
1 porsjon gir 2 stk.
- 1 pk Gjær
- 1 l Skummet kulturmelk
- 0,5 dl Rapsolje
- 2 ts Salt
- 70 g Hvetekli eller havrekli
- 320 g Havregryn
- 540 g Hvetemel
Fremgangsmåte:
- Varm litt av melken til 37 °C, og bland den godt med gjæren.
- Tilsett resten av melken, olje, salt, kli og havregryn. Rør godt.
- Ha i så mye hvetemel at deigen forsatt er litt klissete og ikke for fast.
Hold tilbake litt av melet når du baker og prøv deg frem så ikke deigen blir for kompakt. Blir den fast og tung kan du prøve å blande inn litt mer kulturmelk.
- Dryss litt mel over deigen og dekk med plast eller håndkle. La deigen heve i ca 1 time i romtemperatur.
- Elt deigen. Tilsett litt mel under utbakingen. Del deigen i to like store emner. Form til 2 sprekkfrie, avlange brød. Dryss med litt mel og legg på smurt eller bakepapirkledd stekeplate. Du kan også trille ut rundstykker av deigen.
- Sett brødene til etterheving i ca 30 minutter.
- Stek brødene på nest nederste rille ved 200 °C i ca 40 minutter. Rundstykkene stekes på varmluft, 175 °C i ca 15 minutter.
Melk er blant annet en god kilde til proteiner, kalsium og jod , mens grovbrød er rikt på fiber og andre karbohydrater. Melk og brød blir til sammen en uslåelig kombinasjon; raskt, enkelt, billig og med utallige variasjonsmuligheter.