Moussaka - med greske ferieminner
Moussaka er en rett som stammer fra Balkan og Midtøsten, men som i Norge er mest kjent som en gresk rett. Hovedingrediensene er aubergine, tomat og kjøttdeig.
40-60 min
Middels
Ingredienser:
Porsjoner
- 2 stk Aubergine
- 2 ss Meierismør
- 400 g Karbonadedeig
- 2 stk Løk , i strimler
- 200 g Hermetiske tomater
- 50 g Tomatpuré
- 1 ts Salt
- 1 stk Laurbærblad , knust
- 1 bunt Bladpersille
- 0,5 ts Pepper
- 1 ts Hvitløkssalt
- 1 ts Tørket oregano
- 1 dl Kjøttbuljong (utblandet)
- Ostesaus:
- 50 g Meierismør
- 50 g Hvetemel
- 5 dl Melk
- 200 g Gulost
- 3 stk Egg
- 1 ts Salt
- 0,5 ts Revet muskatnøtt
Fremgangsmåte:
- Vask auberginene, skjær dem i skiver og gi dem et oppkok i lettsaltet vann.
- La skivene renne godt av seg og stek dem så raskt i smør i en stekepanne.
- Brun kjøtt og løk i smør, tilsett tomater, tomatpuré, salt og krydder. Spe med buljong og la blandingen småkoke et par minutter.
- Lag hvit saus av smør, mel og melk.
- Bland inn revet ost, vispet egg, salt og muskatnøtt.
- Legg auberginer og kjøttsaus lagvis i en smurt ildfast form. Hell ostesausen over og dryss på litt ekstra ost like før retten stekes i ovnen ved 160 °C i ca 45 minutter.
- Server med en frisk salat til.