a wooden cutting board topped with slices of cheese and a glass of milk .

Ja, vi elsker brunosten

I en rykende fersk undersøkelse sier syv av ti at det er brunosten som er Norges nasjonalost.

I en rykende fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) sier over 70 prosent av befolkningen at det er brunosten som er vår nasjonalost.

Osten er unik både med tanke på den nydelige smaken og de lange tradisjonene. Men det mange kanskje ikke vet er at brunosten også inneholder mange viktige næringsstoff som jod og kalsium.

Les også: Derfor kan du spise brunost med god samvitighet

Det finnes mange ulike typer brunost. Ostene kan være basert på melk fra ku eller geit eller en blanding av disse. Brunost har vært laget i Norge i uminnelige tider. Første skriftlige nedtegnelser stammer fra 1646, men da var allerede brunosten vanlig i Norge.

Og til slutt en liten bombe: Brunosten er egentlig ikke en ost.

Brunosten lages ved at myse kokes inn og tilsettes melk eller fløte. Brunosten er derfor ikke en ost etter den vanlig internasjonale definisjonen, men en mysost. Dette fordi den er laget av mysen, ikke ostemassen.

Les også: Deilige oppskrifter med brunost

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få matinspirasjon og kostholdstips rett i innboksen.