Hvite kakemenn og -koner
Hvite kakemenn er julekaker med lange tradisjoner, spesielt på Vestlandet og Sørlandet. De er kjempegode, enkle å bake og passer perfekt som en juleaktivitet med familien.
Over 60 min
Enkel
Ingredienser:
Porsjoner
- 100 g Meierismør
- 3 dl Sukker
- 2 dl Melk
- 1 l Hvetemel
- 1 ts Hornsalt
Fremgangsmåte:
- Smelt smøret og avkjøl det litt.
- Rør sammen smør, sukker, melk, hornsalt og halvparten av hvetemelet. Spe med mel til deigen er passe tykk. Dekk deigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.
- Sett ovnen 175 °C.
- Kjevle deigen til en leiv, ca ½ cm tykk. Trykk ut figurer og legg de på en stekeplate kledd med bakepapir. Stek dem i ca 7 minutter. De skal ikke bli gylne. Kokkens tips:Her gjelder det å sette formene tettest mulig. Jo flere ganger du må kjevle ut deigen, jo seigere blir den og resultatet blir ikke fult så bra.
- La kakene avkjøles og tørke helt før de dekoreres med konditorfarge.